Refleksløse fotgjengere

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Refleksløse fotgjengere skaper farlige situasjoner

I følge en fersk undersøkelse svarer åtte av ti sjåfører at de har opplevd farlige situasjoner som følge av manglende refleksbruk. Undersøkelsen ble gjennomført av analyseselskapet YouGov på vegne av Codan Forsikring, og er et ledd i forsikringsselskapets fokus på sikkerhet på veien.

På spørsmål om de har opplevd å ha oversett en syklist eller fotgjenger, eller først sett vedkommende tett på, som følge av at de ikke brukte refleks eller lys, svarer hele 81 prosent at dette har skjedd. For 70 prosent har dette skjedd flere ganger. Tallene er omtrent de samme over hele landet, og i alle aldersgrupper.

Reflekser i den mørke årstiden er en billig livsforsikring. Tester gjort av Transportøkonomisk Institutt beviser at reflekser gjør under for synlighet i mørket.

–  En bilist som kjører i 50 km/t kan se en mørk fotgjenger på ca 30 meters avstand. Det gir kun to sekunder til å avverge et sammenstøt. Har personen derimot reflekser på, økes avstanden til 140 meter, som gir ti sekunders reaksjonstid. Det er sekunder som kan være forskjell på liv og død, sier Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

1 av 4 i Oslo dropper refleksen

I den samme undersøkelsen ble fotgjengere og syklister spurt om de noen gang selv hadde opplevd farlige situasjoner som følge av sin egen manglende bruk av refleks. Her svarer 28 prosent at de har vært nær ved å bli påkjørt siden de ikke brukte refleks. Ikke overraskende er det folk i Oslo-området som oftest har opplevd dette. Oslofolk er dårligst i landet på refleksbruk. Mens 20 prosent av befolkningen på landsbasis innrømmer at de ikke bruker refleks, er tallet i Oslo-området 26 prosent som aldri bruker refleks.

–  Dette er et mønster som vi dessverre har sett over flere år. I Oslo og de store byene, har mange en overdreven tro på at gatebelysning holder, men selv i delvis opplyste gater forverres synligheten betraktelig om man ikke har refleks, sier Faaberg.

Tidligere i høst ble en bilfører i Asker utenfor Oslo frikjent for å ha kjørt på en 17 år gammel jente i et mørkt fotgjengerfelt. Jenta, som fikk benbrudd og hjernerystelse i ulykken, hadde mørke klær, skjulte ansiktet under en paraply, hadde ikke refleks og gikk rett ut i veien foran en bil. Retten mente sjåføren hadde vist nødvendig aktsomhet under vanskelige værforhold og mørke, og at han derfor ikke kunne klandres.

–  Som fotgjengere har vi også et ansvar for å bli sett ute i mørket. Kombinasjonen høstmørke, svart asfalt, mørke klær og gjerne litt regn, gjør det nesten umulig å bli sett uten reflekser. Det koster så lite å ta på seg refleksen – og det gjør enorm forskjell, avslutter Faaberg.

Av de som sier de ikke bruker reflekser, svarer mer enn halvparten at de glemmer eller ikke tenker på å bruke dem. Mens altså 20 prosent av de voksne aldri bruker refleks, er det bare 5 prosent som sier at barna deres ikke bruker refleks. Voksne bør her lære av barna.

Har du som bilist noen gang oversett en syklist eller fotgjenger, eller først sett vedkommende tett på, som følge av at de ikke brukte refleks eller lys? Alle Kvinner Menn
Ja, flere ganger 70 % 72 % 69 %
Ja, én gang 11 % 12 % 11 %
Nei, aldri 17 % 17 % 20 %
Har du som syklist eller fotgjenger selv opplevd en farlig situasjon fordi du ikke brukte refleks eller lys? Alle Kvinner Menn
Ja, flere ganger 14 % 12 % 16 %
Ja, én gang 14 % 13 % 15 %
Nei, aldri 72 % 76 % 69 %

Codans fire viktigste reflekstips

  • Ha alltid refleks på ytterklærne når det er mørkt
  • Refleksen bør henge i knehøyde for best synlighet
  • Refleksene bør være CE/EN-merket og bør byttes ut hvert tredje år
  • Reflekser påsydd tøyet kan være en falsk forsikring – de blir dårligere med hver vask
Annonse:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.