Kjører mer bil og bobil i ferien

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Kjører mer bil og bobil i ferien

Kjører mer bil og bobil i ferien. Svært mange nordmenn bruker bilen mer i ferien enn ellers, viser en undersøkelse. Pakk smart og ta det rolig underveis, råder eksperter.

Blant nordmenn som eier bil kommer en tredjedel til å kjøre lenger i sommerferien enn de vanligvis gjør, viser undersøkelsen, som er foretatt av YouGov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

31 prosent oppgir at kjørelengden ikke endrer seg, mens 18 prosent sier at den går ned. De øvrige svarer vet ikke.

– Andelen som kjører mer enn ellers er størst, og innenfor denne finnes også en god del som bruker bilen veldig mye mer. Én av ti svarer at kjørelengden mer enn dobles, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Foran lange turer med hard kjøring og mye bagasje er det lurt å sjekke at bilen er klar for oppgaven, mener Hansen.

– Kritiske punkter som olje, kjølevæske, dekk, bremser og batteri er særlig viktig å kontrollere. Fra tidligere målinger vet vi at norske bileiere burde vært enda mer påpasselige med dette, sier Hansen.

Oljeskift

Hvis tiden for et oljeskift allikevel nærmer seg, kan det være smart å ta det før ferieturen, ifølge Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobilforbund (NAF).

– En ny og fersk motorolje sørger ikke bare for smøring, men også for kjøling. Den leder varmen bort fra vitale motordeler. Også slitte dekk kan med fordel få avløsning i forkant av ferien istedenfor å vente til etterpå, sier han.

Med tung last eller foran langkjøring i høy hastighet bør også lufttrykket i dekkene opp, gjerne med 10 prosent i forhold til den vanlige hverdagskjøringen, ifølge NAF. Det øker sikkerheten, men gir også lavere drivstofforbruk og mindre utslipp.

Noen tar ut reservehjulet for å få mer plass til feriebagasjen. Det er en dårlig løsning, mener Engebretsen.

Mer veihjelp

– Pakk heller med litt mindre. Sannsynligvis er det allikevel mer enn nok. Legg de største og tyngste tingene nederst og lengst fremme i bagasjerommet, og sørg for at det bare ligger myke gjenstander inne i kupeen.

Etterspørselen etter veihjelp øker kraftig i sommermånedene.

– I NAF ser vi at behovet for assistanse topper seg i de ukene da folk flest har ferie. Antall henvendelser er like høyt som i de hardeste vintermånedene, sier Engebretsen.

De hyppigste årsakene er batteriproblemer, motorfeil og punktering.

– Men det store bildet er allikevel at moderne biler med normalt vedlikehold som regel er meget driftssikre. Sjåføren er i de fleste tilfeller det største risikomomentet. Det er viktig å ta pauser og ikke stresse seg gjennom maratondistanser for å følge en stram plan.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.