Husbil till Kjerag

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Husbil till Kjerag

Att köra din husbil till Kjerag är ett bra sätt att se bergen på Norges västkust och samtidigt göra en ansträngande men givande vandring till Kjerag och Kjeragbolten (stenen som är inklämd i klippan som du kan kliva på). Vyn från Kjerag och närliggande Nesatind kommer säkerligen ta andan ur även de mest vana vandrarna. Tiden får utvisa om du har vad som krävs för att kliva upp på Kjeragbolten.

Husbil till Kjerag

Husbil till Kjerag

Husbilsparkering på Øygardstøl

För att ta med din husbil till Kjerag måste du köra till Øygardstøl via Sirdal. Om du kommer från Stavanger är det snabbaste sättet att köra upp längs Hunnedalen. Om du kommer från öster kommer du att köra från Setesdal. Tänk på att vägen från Setesdal över Suleskard är mycket smal, så om du har en stor husbil eller om du inte är bra på att backa kan det vara smart att köra runt och komma från väst. Körsträckan från Sirdal till Øygardstøl är vacker, så se till att du har tillräckligt med tid att njuta av den. Den vägen är också smal i vissa fläckar, så kör försiktigt och behandla andra förare som du vill att de ska behandla dig. Det kostar 150 NOK – (norska kronor) för att parkera på Øygardstøl/Kjerag Café & Restaurant.

Resor med husbil i Lysefjorden

Vandringen upp till Kjerag är krävande och det är därför det är trevligt att ha din husbil parkerad på Øygardstøl, så att du kan slappna av när vandringen är över. Många människor kombinera denna vandring med en resa till vad norrmännen kallar Preikestolen eller Prekestolen. Den ligger på andra sidan av Lysefjorden, så du behöver köra till Stavanger och ta en färja över till Tau för att komma dit, men det är väl värt ansträngningen. Det kan vara smart att ha en vilodag mellan de två vandringarna, eftersom särskilt Kjerag-vandringen är krävande.

Annonse:

När kan du vandra till Kjerag?

Återvandringen till Kjerag tar ca 6 timmar från Øygardstøl och med pauser är det utan tvekan en dagstur. Vandringen bör endast prövas mellan juni till september, eftersom det är farligt att försöka vandra om det finns snö på spåret. Om du kommer tidigt eller sent på säsongen, kolla med Den Norske Turistforening (www.dnt.no) om snöförhållandena tillåter en vandring. Om du vill göra vandringen utanför högsäsong bör det endast göras med en guide. Den Norske Turistforening har markerat spår till Kjerag, och det är brant, halt och ojämnt på sina ställen, så det är mycket viktigt att ha ordentliga löparskor/stövlar.

Förberedelser för att vandra till Kjerag

Vandringen till Kjerag behöver rätt förberedelser, eftersom förhållandena i fjällen kan ändras snabbt. Varje år finns det ett antal av räddningsoperationer i bergen, eftersom vandrare kan försöka göra vandringar utan rätt förberedelser och utrustning. Kontrollera alltid prognosen, eftersom en dag som börjar med klarblå himmel och solsken kan ha noll synlighet och en snöstorm vid lunch, även i mitten av sommaren. Ta med en ryggsäck med varm, vind- och vattentäta kläder, mycket att dricka och mat för att hålla energinivån uppe under hela vandringen. Det finns inga försäljare eller bås på hela vandringen, så du behöver ta med allt du behöver. Det finns inga toaletter längs vägen, så det är smart att använda anläggningarna vid Kjerag Café & Restaurant innan du börjar vandringen.

Snacks för vandringen till Kjerag

På Kjerag Café & Restaurant har de en kiosk där du kan köpa snacks för vandringen. De har också en bra restaurang, där du kan äta en god måltid och njuta av deras utmärkta utsikt över Lysefjorden. Personalen är utmärkta källor för information om vandringen, så det är väl värt att prata med dem för att lära sig de senaste förhållandena på leden.

BASE jumpers på Kjerag

Vyn från Kjerag och Kjeragbolten är häpnadsväckande, men se till att du inte missar vyn från Nesatind. Cirka 300 meter innan du kommer till Kjeragbolten, finns det ett stort röse med tecken på det, följ det till Nesatind (cirka 500 meter bort), eftersom många anser att utsikten därifrån är överlägsen den från Kjeragbolten och det är också där BASE jumpers hoppar fallskärm från. Om du har tur får du se dem hoppa från klippan för att falla 1000 meter ner till fjorden nedan. Vandringen till Kjerag är inte för alla, på grund av sin ansträngande natur, men de som slutför den kommer att ha minnen för livet.

Fakta:

Beräknad Vandring: ca 6 timmar
Avstånd: 12 km
Nivå: Krävande
Säsong: juni-september

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.