Betalvägar och AutoPASS i Norge

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

 Betalvägar, Broar, Tunnlar i Norge

Husbil Semester: Betalvägar, broar, tunnlar och landsvägsfärjor.

AutoPASS i Norge

Det finns runt 50 betalstationer i Norge. De flesta sköts med automatisk betalning, men vissa har separata filer för AutoPASS och manuell betalning.

Husbil Semester Betalvägar, broar, tunnlar och landsvägsfärjor.

Bompengar tas ut på många vägar, broar, tunnlar och landsvägsfärjor. Körning i centrala Oslo och några andra städer kostar också bompeng. I de flesta bomstationer går det att betala i myntautomat, med kort eller, i enstaka fall, manuellt i lucka.

Enklast är att i förväg skaffa ett tillfälligt AutoPass – Visitors Payment kopplat till ditt kreditkort. Har du BroBizz för Öresundsbron behöver du inget separat AutoPass. BroBizzet fungerar som AutoPass i norska bomstationer.

Bomstationerna runt Oslo är automatiska. Bilens nummerplåtar fotograferas och den som inte har ett AutoPass eller BroBizz får hem en faktura. Den som hellre betalar kontant letar upp en Esso-bensinstation – följ vägvisning (se bild). Betala inom tre dagar, annars går fakturan iväg.

Betala vägavgiften via internet

Det är mest praktiskt att betala vägavgiften online – då dras kostnaden direkt från ditt bankkort och du behöver inte bekymra dig om betalning under semestern. Så här går det till:

  • Registrera ditt bankkort via internet och betala en viss förbestämd summa som dras från ditt konto. Observera att bankkortet måste ha en giltighetstid på minst tre månader.
  • Du kan sedan passera alla betalstationer med skylten AutoPASS utan att behöva stanna. När du passerar en betalstation dras den korrekta summan automatiskt från ditt konto. Om du inte använder hela den förbestämda summan betalas skillnaden tillbaka inom 85 dagar.
  • Du kan registrera ditt bankkort i förväg eller upp till tre dagar efter att du passerar en betalstation första gången.

Automatiska betalstationer

De flesta betalstationer i Norge är automatiska. Det innebär att du helt enkelt passerar utan att stanna. Ditt registreringsnummer fotograferas och avgiften dras automatiskt från ditt konto. Har du inte registrerat ditt bankkort via internet, kan du i stället stanna och betala på någon bensinstation i närheten – följ skylten «KR-service».

Om du inte stannar till och betalar inom tre arbetsdagar får du en faktura med posten utan någon extra debitering. Fordon som inte är registrerade i Norge faktureras genom Euro Parking Collection plc (EPC) i London.

Övriga betalstationer

Vissa betalstationer har olika filer för AutoPASS och manuell betalning. Tänk på att du riskerar böter om du kör förbi i AutoPASS-filen utan avtal om AutoPASS eller utan att ha registrerat ditt bankkort online.

Mer information

Läs mer om Norges vägavgifter. Den här sidan har också bra information om Norges vägtullar för turister (på engelska).

bompenger Norge

  2 kommentarer til “Betalvägar och AutoPASS i Norge

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.