Rastplatser – Husbil och husvagn

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Rastplatser – Husbil och husvagn

Rastplatser är främst tänkta för tillfällig rast och vila. Grundregeln är att du får stanna i högst 24 timmar med husbil. Det gäller för rastplatser och skyltade P-platser utmed allmän väg på vardagar. På lördagar, söndagar och helgdagar får du stanna till nästa vardag.

Om andra regler gäller med stöd av lokala trafikföreskrifter ser du detta på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatsen.

Husbil och camping i terrängen

För att skydda naturen får du inte köra in med motorfordon på barmark i terrängen, och alltså inte heller med husvagn eller husbil. Du får inte heller köra ut på strand, äng, hagmark eller annan naturmark.

Lagen gäller även för markägaren själv. En markägare kan alltså inte ge någon annan tillstånd att köra ut i terrängen på den egna marken. Praktiskt taget all naturmark är terräng i lagens mening.

Rastplatser - Husbil och husvagn

Rastplatser – Husbil och husvagn

Husbil och Markägaren

Det är upp till den som äger en enskild väg att avgöra om trafik med motordrivna fordon ska vara tillåten. Ägaren har rätt att förbjuda motortrafik, eller visst slag av motordrivna fordon.

Du kan ställa upp ett motorfordon alldeles intill vägen. Men förutsättningen är att marken inte skadas och att markägaren inte hindras i sin verksamhet. Du får inte heller hindra eller utgöra någon fara för trafiken.

Det finns inga bestämmelser om hur länge du kan ställa upp ditt motorfordon på samma plats. När det gäller tält anses gränsen gå vid något enstaka dygn. En husvagn eller husbil uppfattas förmodligen som mer störande än ett tält. Fråga därför alltid markägaren om lov innan du ställer upp din husvagn eller husbil i närheten av bostadshus, även om det bara är för en natt.

Husbil och parkering på enskild väg

På enskilda vägar gäller samma bestämmelser för parkering som på andra vägar. Om en markägare vill reglera parkering kan det ske genom lokala trafikföreskrifter.

I vissa fall kan en markägare förbjuda eller tillåta parkering. Det handlar om vissa villkor med stöd av ”Lag om kontrollavgift vid olovlig parkering”. Villkor för parkering som markägaren bestämt ska skyltas med vägmärken.

Källor: Naturvårdsverket

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.