Lys på bobilen – regelverk og forklaring

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Kjørelys bobiler – kjørelys, tåkelys, fjernlys, bremselys

Bobil utstyr og bruk

Bobilens lysutstyr er viktig fordi andre trafikanter skal lettere oppdage bilen i trafikken og i tide oppdage når du har til hensikt å svinge eller bremse. Les mer om lys (kjørelys, tåkelys, fjernlys, bremselys) til bobiler og definisjoner samt henvisninger til regelverket. definisjonene av bobilens lys
Bobilens lykter skal være hele og rene. Nærlyset skal være korrekt innstilt slik at andre trafikanter ikke blendes. Bobilen bør være utstyrt med automatiske lykterengjørere. Dersom den er utstyrt med Xenon lys er dette et krav. Bruk av kjørelys på dagtid reduserer antall flerpartsulykker i dagslys med i størrelsesorden 10-15% for biler som bruker kjørelys. Høyt montert bremselys reduserer bl.a påkjøring bakfra ulykker. Nå før høstmørket advarer lysbransjen mot feilmontering av moderne xenonpærer i lyskastere som er konstruert for halogenpærer. Ekstralys: LED fjernlys er den råeste lyskasteren på markedet! Lyser opp til 1,5 km! Sjekk utvalget!

Sammendrag over definisjonene av bilens lys og henvisning til regelverket:

Kjørelys

Bil skal ha to lykter foran som gir hvitt eller gult kjørelys. Som kjørelys kan benyttes: Nærlys, nærlys med redusert spenning, særskilt godkjente lykter eller lykter for kurve-/tåkelys.

Nærlys

Det er ikke tillatt ha flere enn 2 nærlys. Disse skal ikke lyse sterkere enn 0,7 lux i en høyde av 1,10 meter, målt 25 meter foran lykten.

  • Det er tillatt å bruke nærlys i kombinasjon med fjernlys.
  • Det er ikke tillatt å bruke nærlys i kombinasjon med tåkelys

Fjernlys

Det er i dag tillatt å ha 2 eller 4 fjernlys. De aktiverte fjernlysene (2 eller 4 stykker) skal aldri lyse sterkere enn 480 lux. Tunge lastebiler (N3) kan ha 6 fjernlys.

Tåkelys

  • Det er ikke tillatt å ha flere enn 2 tåkelys.
  • Det er ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med nærlys.
  • Det er tillatt å bruke tåkelys som kjørelys i stedet for nærlys på dagtid.
  • Det er i utgangspunktet ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med fjernlys. Unntaket er kurvekjøring i lav hastighet (10-20 km/t).

Parkeringslys

Det er kun tillatt å ha to parkeringslys på bilen. Det er altså ikke lov til å bruke parkeringslyspæren i ettermonterte lyskastere hvis de ordinære parkerings-lysene samtidig er tent. Parkeringslysene skal alltid være tent, både i kombinasjon med nærlys, tåkelys, fjernlys og baklys.

Ettermonterte bremselys

Ettermonterte bremselys, også av den høytsittende typen, skal lyse kontinuerlig ved aktivering. Ettermonterte bremselys som blinker eller på andre måter er egnet til å forstyrre medtrafikanter, er ikke tillatt.

Godkjente lykter

Husk at alt lovlig lysutstyr skal være merket med “E” eller “e”, dvs. godkjent iht. ECE eller EEC. Les mer i Kjøretøyforskriftens § 28 om Lys, lyssignal, refleks Kilde: Statens Vegvesen
Les også: Dårlig lys på bilen din? Bytt til Xenon og få opp til 10 ganger sterkere lys! Pris fra 990,- komplett for komplett sett.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.