Campingbil.net

Ferdigbriller er ikke egnet til bilkjøring

TRAFIKKFARLIG: Ferdigbriller skal ikke brukes i trafikken. (Foto: Amalie Brækken Walderhaug)

TRAFIKKFARLIG: Ferdigbriller skal ikke brukes i trafikken. (Foto: Amalie Brækken Walderhaug)

Ferdigbriller er ikke egnet til bilkjøring.

Ferdigbriller er ikke egnet til bilkjøring, men stadig flere bruker dem likevel til det. En skremmende utvikling, mener Norges Optikerforbund.

TRAFIKKFARLIG: Ferdigbriller skal ikke brukes i trafikken. (Foto: Amalie Brækken Walderhaug)

12 prosent av nordmenn som har ferdigbriller, bruker dem også under bilkjøring, viser en undersøkelse Kantar TNS har gjort for optikerbransjen.

Det betyr at minst 85 000 kjører med ferdigbriller.

– Det er skremmende mange. Det er ikke uten grunn at ferdigbriller skal være merket med ”ikke egnet for bilkjøring”, sier optiker Olaug Skrøppa, som leder Norges Optikerforbunds trafikkutvalg.

Folk over 75 år er verstingene, og her er andelen som bruker ferdigbriller ved bilkjøring hele 17 prosent.

– De som kjøper en ferdigbrille, har som oftest ikke vært hos optiker og fått målt ut den optimale styrken. Å bruke briller som ikke er godt tilpasset, gjør deg raskere trett og uoppmerksom i trafikken. Risikoen for ulykker øker, sier Skrøppa.

En ferdigbrille tar heller ikke hensyn til styrkeforskjell mellom de to øynene og eventuell korrigering av skjev hornhinne. Disse brillene har sjelden riktig avstand mellom glassene, fordi vi mennesker har forskjellig avstand mellom øynene. De har heller ikke refleksbehandlede glass, som er viktig for å unngå unødvendig blending.

Kjøper briller på bensinstasjonen

Rimelige ferdigbriller selges blant annet i bensinstasjoner, matvarebutikker og hos billigkjeder. De er blitt svært populære i Norge, og 22 prosent av brillebrukerne bruker slike, enten alene eller som reservebrille.

Kravene til produksjon av ferdigbriller er forskjellige fra kravene for optikertilpassede briller.

– I Norge selges det mange ferdigbriller med lavere kvalitet enn i mange andre land. Det vet vi ut fra sammenligninger på pris. Dette betyr at mange norske ferdigbrillebrukere har lavkvalitet på nesa sammenliknet med i andre europeiske land, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Ikke alle ferdigbriller er forskriftsmessig merket med symbol eller tekst som opplyser at de er uegnet for bilkjøring.

En gruppe avgangsstudenter ved optikerstudiet på Kongsberg undersøkte dette i 2014. De fant ut at 64 av de 100 undersøkte ferdigbrillene ikke var merket slik de skal.

Ditt eget ansvar

Du som sjåfør har ansvar for å kontrollere egen helse – også synet. Det er stor forskjell på å ha godt syn og å se godt nok i forhold til kravene i førerkortforskriften.

– Vi vet at det er vanskelig for mange å vurdere eget syn. For å være sikker bør du undersøke synet ditt jevnlig. Ser du skilt senere enn andre, føler du deg uoppmerksom i trafikken eller opplever du kjøring som stressende, kan riktig tilpassede briller være med å avhjelpe dette, sier Haugo.

For å få briller med riktig styrke, briller og glass, bør du gå til en optiker eller øyelege.

– Da får du samtidig vite om du ser godt nok til å kjøre bil. Vi vil også undersøke kontrastsynet og synsfeltet ved behov. En optiker gir synsråd som kan være viktig for deg som sjåfør. Disse rådene får du ikke via et brillestativ, sier optiker Olaug Skrøppa.

Exit mobile version