Hemmelige turistveier

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Glad i bilferie? Hemmelig turistveier i Norge

Mange mindre kjente turistveier har nå fått sitt eget kart. Kartet er gratis.

Norge har 18 veier som har status som nasjonale turistveier. Men vi har mange andre veier som også bør oppleves, mener Kongelig Norsk Automobilklub, KNA.

– Landet vårt er 2400 kilometer langt, og det er synd hvis folk tror at det bare er 18 veier som er spesielt vakre å kjøre, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA.

Derfor har KNA nå laget et kart der alle ”deres” vakre veistrekninger er merket av.

– Det er veier som går gjennom flott natur og hyggelige småsteder og landskap. Veiene er som skapt for en opplevelsestur i bil. Siden de er lite kjent, er det også færre turister på dem, sier Skiaker.

Hemmelig turistveier

Hemmelig turistveier

Først til mølla

Hovedfartsårer som E6, E18 og E39 er tonet ned i kartet, mens turistveiene er gjort store og tydelige. Poenget er ikke å komme fort fram, men å oppleve underveis.

– Inspirasjonen kommer fra islandske kart jeg har sett, der hele den omkransende hovedveien på øya nesten er usynlig. De mange innlandsveiene fremheves, sier Skiaker.

Det nye kartet er trykket i 13 000 eksemplarer og distribueres til alle landets KNA-medlemmer. I tillegg er kartet å få tak i på landets Esso-stasjoner. Der deles det ut etter førstemann-til-mølla-prinsippet.

De 18 nasjonale turistveiene er også med.

– Mulighetene for å kombinere veier blir nå mye bedre. Du trenger ikke velge hele ruta på forhånd, men ta det litt som det kommer hvis det er områder som faller spesielt godt i smak underveis. Et viktig poeng med bilferie er å kunne dvele litt ekstra ved det man liker, sier KNA-sjef Skiaker.

Bilferie står høyt i kurs hos nordmenn. 43 prosent har planlagt bilferie denne sommeren, viste en KNA-undersøkelse utført i mai. Ytterligere 18 prosent hadde ikke bestemt seg ennå.

Mye å se

De hemmelige turistveiene er plukket ut av KNA, blant annet av Skiaker selv.

– Jeg har kjørt landet på langs og tvers i flere tiår og ofte tenkt at dette burde flere se. I tillegg har vi latt oss inspirere av hva motorsykkelklubber og bilklubber tipser om, sier han.

Veiene KNA vil ha fram i kartet er rammet inn med blått. Kartet fremhever typisk nok flere av de sommeråpne veiene på fjellet, som Jotunheimveien og andre hyggelige, lokale veier i sør og nord. E6 er merket vanlig gul. Klassiske turistveier, som fylkesvei 55 over Sognefjellet, er merket med blått i KNAs kart også. Men til forskjell fra de nasjonale turistveiene, fortsetter merkingen fra Turtagrø rett sør til Øvre Årdal og over Tyin og Filefjell, og videre til Lærdalsøyri og Hemsedal i hver sin retning.

De nasjonale turistveiene legger mye vekt på kystveier og nasjonalparker. KNA-kartet slår et slag for innlandet også, blant annet er de litt over hundre kilometerne fra Røros til Drevsjø merket av, rett ved Femunden. Det samme er strekninger som Atna-Ringebu, Fagernes-Follebu, Fagernes-Hemsedal med flere.

Fra Larvik til Kristiansand er hele kysten ringet rundt, som et hint om å komme seg av E18.

– I det området ligger perlene så tett at det ikke har noen hensikt å merke av alle sammen, hele veinettet ville blitt blått, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA.

Annonse:

  1 kommentar til “Hemmelige turistveier

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.