Campingbil.net

Batteri-trøbbel i ferien

Batteri-trøbbel i ferien

Batteri-trøbbel i ferien

Mange får batteri-trøbbel i ferien

Svært mange bilister opplever startvansker også om sommeren, viser tall fra alarmsentralene. Sjekk batteriet før ferieturen starter, råder fagfolk.

Batteri-trøbbel i ferien. FERIETRØBBEL: Mange bilister må rekvirere veihjelp på grunn av startvansker og flatt batteri i sommermånedene. (Foto: Colourbox)

– Det er en utbredt misforståelse at flatt batteri er noe som bare er aktuelt i den kalde årstiden. Startvansker er vanlig også om sommeren, men kan unngås ved å ta enkle forhåndsregler, sier Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL).

Skikkelig opplading av batteriet hører med når man skal gjøre bilen ferieklar, mener Hansen. Hvis batteriet er noen år gammelt anbefaler han også en sving innom et verksted for å få kontrollert om det fortsatt holder god kvalitet.

Startvansker og flatt batteri er blant de viktigste årsakene til at folk må rekvirere veihjelp, ifølge en oversikt fra Falck.

– I fjor rykket vi ut til om lag 28500 bilister som var rammet av dette. Det tilsvarer en fjerdedel av alle utrykningene våre, sier Anders Simonsen, teamleder ved Falck Vaktsentral.

Rammer ferie-bilistene

Rundt 30 prosent av denne typen utrykninger skjer i sommermånedene juni, juli og august. Svært ofte er det folk på ferietur som rammes, og blir stående fast til de får assistanse.

– Ved de fleste av våre 135 hjelpestasjoner i Norge er dette noe som skjer hver eneste dag.

Hvis bileieren er klar over at batteriet kan være svakt eller at bruksmønsteret gir et høyt strømforbruk er det et godt råd å utstyre seg med en batterilader og benytte denne i løpet av turen, mener Simonsen. Det kan forhindre både utgifter, stress og kjedelig ventetid.

Ferietiden er toppsesong for bilbergingsbransjen. Hos Falck er antall utrykninger i juli langt høyere enn i en gjennomsnittsmåned.

Begrenset levetid

Vanlig levetid for et bilbatteri er litt over fem år, ifølge Jon Emil Furuseth, Country Manager i Sønnak. Mange bilister må bytte i løpet av eiertiden sin.

– Da er det viktig å velge en hensiktsmessig type. Motorteknologi, kjøremønster og utstyrsnivå er kriterier man bør ta hensyn til, og det nye batteriet bør ha minst like mye kraft som det som satt i originalt, sier Furuseth.

Biler som er fulle av elektronikk bruker mye strøm, og batteriet må være laget for å tåle dette, påpeker han.

Også biler som brukes mye til småkjøring er spesielt utsatt for batterislitasje. Det samme kan gjelde biler med moderne motorteknologi, som hybrid.

– Hvis bilen har en start- og stopp-teknologi som gjør at motoren skrus av automatisk når man står stille, trekkes det også mye energi. For slike biler er det utviklet batterier som takler denne typen utladinger bedre enn tradisjonelle batterier, sier Furuseth.

Annonse:
Exit mobile version