Ansatte på kjørekurs

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Ansatte på kjørekurs

Hver tredje dødsulykke på norske veier skjer i forbindelse med jobb. Nå sender flere bedrifter sine ansatte på kurs for å friske opp trafikkunnskapene.

GLATTKJØRING: Gunnar Svendsen i Statnett lærer å takle uventede situasjoner på øvingsbanen. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)

GLATTKJØRING: Gunnar Svendsen i Statnett lærer å takle uventede situasjoner på øvingsbanen. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)

– Vi ønsker at alle skal komme trygt hjem frå jobb hver dag. Derfor pålegger vi alle ansatte som bruker tjenestebil å delta på et kjørekurs, sier hovedverneombud Egil A. Svensli i Statnett.

33 prosent av dødsulykkene på norske veier i perioden 2005-2014 involverte bilførere i arbeid, viser statistikk fra Statens vegvesen. En tidligere undersøkelse har vist at høy fart, manglende bruk av bilbelte og uoppmerksomhet var de viktigste risikofaktorene i de ulykkene som var utløst av fører i arbeid.

– Gjenoppfriskningskurs kan bidra til økt bevissthet omkring trafikksikkerhet hos den enkelte fører. Det kan redusere antall ulykker og viser samtidig at bedriften tar trafikksikkerhet på alvor, sier seniorrådgiver Marianne Stølan Rostoft i Statens vegvesen. Hun jobber med FoU-programmet Bedre sikkerhet i trafikken (BEST).

I tillegg til at det reduserer sannsynligheten for skader og ulykker, kan slike tiltak være lønnsomme for bedriftene.

– Sikker kjøring kan redusere drivstoffbruken og kostnadene i forbindelse med materielle skader ved ulykker, sier Rostoft.

Trenger oppfriskning

Hvert år deltar omtrent 700 personer på trafikktreningskurs for bedrifter i regi av NAF.

– Vi merker en stadig økende interesse for disse kursene. Alle som bruker bil i jobb, har nytte av dette. På dagens kurs for Statnett hadde deltakerne seks forskjellige oppfatninger av vikeplikt i rundkjøringer. Så da er det kanskje på tide med en oppfriskning, sier trafikklærer og konsulent for NAF, Stig Arne Graven.

Hvert år kjører Statnett-ansatte mer enn 7,5 millioner kilometer i forbindelse med drifting av anleggene. Det tilsvarer omtrent 190 ganger rundt ekvator.

– Mange kjører mye og langt og under varierte forhold. Derfor er bilkjøring definert som et stort risikomoment i Statnett. Vi ønsker at våre ansatte skal bli mer bevisst på sin egen kjørestil og at de skal bli bedre kjent med bilene de disponerer, sier Egil A. Svensli i Statnett.

Før sommeren skal 350 Statnett-ansatte ha gjennomført kurset. Fra høsten av skal enda flere få gjenoppfrisket kjøreferdighetene.

Trafikkbildet har endret seg

Kjørekurset varer én dag og inneholder både teori og praksis. Første del tar for seg økonomisk kjøring og skal resultere i lavere drivstofforbruk og mindre utslipp til miljøet. Andre del handler om sikkerhet i trafikken.

– For mange er det 30-40 år siden de tok lappen. Siden den gang har både trafikkbildet og bilene endret seg, sier trafikklærer Stig Arne Graven.

Deltakerne får prøve seg på øvingsbane. De lærer hvordan de selv kan håndtere det uventede og hvordan bilen kan hjelpe dem ut av situasjonen.

– Mange tenker at det å kjøre bil er en enkel oppgave. Man blir litt laidback og tillegger seg uvaner, har kanskje bare én hånd på rattet og konsentrerer seg om andre ting enn trafikken. Plutselig skjer det noe, og man er ikke forberedt på å håndtere det, sier Graven.

I en krisesituasjon skal bilførere reagere på andre måter nå enn for 30 år siden.

– Bilutrustningen har stadig utviklet seg siden ABS-bremsene ble innført på 1980-tallet. Pedalbruken og rattbruken de en gang lærte kan i verste fall gjøre ting enda verre i en krisesituasjon. Bare dette er i seg selv en god nok grunn til å dra på kjørekurs, sier Graven.

Annonse:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.