Fjerne salt fra bobil

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Fjerne salt fra bobil

Salt er en prøvelse for billakken. Nå må det av. Mye rust kunne vært unngått hvis flere gjorde avfetting til en del av bilrengjøringen, mener bileksperter.

Fjerne salt fra bobil

Spray på, la virke i to-tre minutter. (Foto: Newswire)

– Rust starter aldri midt på døra. Den starter der saltet blir liggende over tid, som ved lister, under hjulbuene, i dørkarmer og på bakluka. Flere hadde hatt mye å tjene på å avfette bilen, sier Erik Nyhus, varehussjef i Biltema Sandefjord.

Å få fjernet rust som har rukket å trenge litt inn i karosseriets overflate, kan fort koste over 10 000 kroner på verksted når skjermer og bakluke må hellakkeres for å få et fint resultat.

For mange bileiere er avfetting for vane vinteren gjennom og under vårstellet, for andre er prosedyren helt ukjent.

Profesjonelle i rustbehandlingsbransjen har merket seg det samme.

– Vi ser ofte på biler som kommer inn at det har samlet seg mye rusk og rask i lakken som ellers ville blitt fjernet med avfetting. Færre hakk og andre lakkskader er med på å hindre rustvekst på hjulbuene og nedre del av dør og skjerm, sier daglig leder Geir Arne Olsen i Jessheim Antirust.

Sjampo

Avfettingsmiddel løser ikke bare opp salt, men også asfaltrester, tjære og olje som har festet seg. Piggdekk river opp asfalten, og partiklene legger seg i porer og kriker og kroker i billakken.

– Kaldavfettingsmiddel er det vanligste å bruke, men tjære- og asfaltfjerner er også et utmerket for formålet, sier Erik Nyhus i Biltema.

Mange bruker en av påskedagene til en grundig rengjøring av bilen etter vinteren. Avfettingsmiddel får du kjøpt på store fireliterskanner eller enliters sprayflasker. Best resultat oppnås dersom bilen er tørr når avfettingen sprøytes på. Spray på hele bilen under vinduene og nedover, felgene også.

– Legg på nedenfra og oppover, da slipper du såperenner som kan være vanskelig å få bort. La middelet virke i to-tre minutter. Skyll av med vann, også da nedenfra og oppover. Etter avfetting skal lakkerte flater sjamponeres, sier bileksperten fra Biltema.

Sjampo er viktig, ellers tørker du ut lakken slik at skitt fester seg lettere.

Avfetter feil

Det er ett viktig poeng en del bileiere ikke får med seg.

– Gi avfettingsmiddelet tid til å virke i et par minutter. Det er fort gjort å bli litt for ivrig. Hvis du er for rask, spyler du middelet rett av før det får virket, sier Nyhus.

Samtidig skal det ikke være på for lenge, for da tørker det. Av samme grunn bør du ikke avfette mens bilen står i varmende vårsol.

– Når avfettingsmiddelet virker og tjære og skitt løsner fra lakken, vil du se hvor skitten bilen virkelig er, sier Nyhus.

Når du avfetter lakk, felger og motor hjemme på tomta, lurer man fort på hvor miljøvennlig prosedyren er. Det finnes miljøvennlige varianter av avfetting også. Bioavfetting har løsemiddel av vegetabilsk opphav som er biologisk nedbrytbart. Bensinstasjoner og verksteder har egne tanker for å håndtere løsemidlene som renner av fra kaldavfetting.

Før polering

Lakken er bilens viktigste rustbeskyttelse. Men til en dyptgående vårrens av bil hører også grundig høytrykksspyling av bremser og skjermbuer med. Her ligger det mye skitt, salt- og tjærerester som over tid vil lage rust hvis det ikke fjernes.

Du får også kjøpt egne underspylingsdyser til høytrykksspyleren så bilens understell får seg en ordentlig vårvask.

Geir Arne Olsen og kollegaene i Jessheim Antirust polerer aldri biler uten å avfette lakken først.

– Billakk i dag er sprøere enn før på grunn av overgangen fra oljebasert til vannbasert lakk. Derfor er det enda viktigere med en god polering, og da hører en skikkelig avfetting med, sier Geir Arne Olsen.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.