Klarer du å stoppe?

Klarer du å stoppe?

Nå kommer vinteren og med den våte og glatte veier. Stopplengden øker dramatisk, og det kan gi fatale følger. Vet du hvor mye stopplengden øker fra sommer- til vinterføre?

Før snøen faller og lyser opp i mørket, er det ekstra stor fare for at du ikke ser hindringer i veien og derfor har behov for å bremse raskt opp.

Ser du fotgjengeren på bildet?

Ser du fotgjengeren på bildet?

– Fordi stopplengden på vinterføre øker dramatisk ved høye hastigheter, er det større fare for at bilister ikke klarer å bremse i tide. Dette, kombinert med at myke trafikanter kan være vanskelig å se i mørket, gjør denne årstiden spesielt utfordrende for alle trafikanter, sier Ole Henrik Nygaard, skadesjef Motor i Storebrand Forsikring. 

Flest skader i november

Og det gjenspeiles i ulykkesstatistikken. Tall som Finans Norge har fremskaffet basert på statistikk fra skademeldinger, viser at november er den måneden i året hvor det inntreffer flest skader i trafikken. I 2013 var det 34 335 skader i november, mens tallet for juli samme år var 24 676. I følge statistikken fra skademeldingene er fredag den ukedagen hvor flest uhell inntreffer, og klokken 16.00 er det klokkeslettet flest kommer ut for skader.

Tredoblet stopplengde på vinterføre

Stopplengden er den strekningen det tar fra du oppdager at du bør bremse til bilen står stille. Hvis du kjører i 80 km/t, blir stopplengden på våt is og snø hele 148 meter. Det er nesten tre ganger så langt som ved tilsvarende fart på tørr asfalt. Da er stopplengden 54 meter.

– Det er endel bilister som ikke kjenner til at stopplengden nesten tredobles på vinterføre. Da kan det være fort gjort å komme i farlige situasjoner, sier Ole Henrik Nygaard i Storebrand Forsikring.

Bilister feilvurderer stopplengden

I følge en tidligere undersøkelse fra Storebrand Forsikring feilvurderer bilister stopplengden, både på sommer- og vinterføre.

Særlig mange bommer på spørsmålet om hvor mye lenger stopplengden blir dersom du øker farten fra 60 til 80 km/t på is og snø: Her er det 37 prosent som ikke kan svare riktig – nemlig at stopplengden øker med hele 60 meter.

– Når vi kjører i mørket ,må vi være forberedt på at ikke alle bruker refleks. Særlig i regnvær vil gående i mørke klær være nærmest usynlige, spesielt om det kommer kommer møtende biler, sier skadesjefen.

Stopplengde

Tørr asfalt
40 km/t 60 km/t 80 km/t
19 m 34 m 54 m
Våt is og snø
40 km/t 60 km/t 80 km/t
43 m 88 m 148 m

 

Annonse:Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.