Campingbil.net

Bytter ikke viskerne selv

bytte vindusviskere

bytte vindusviskere

Bytter ikke viskerne selv

Vindusviskere er noe mange av oss bytter for sjelden, viser ny undersøkelse. Og vi betaler godt for å la andre gjøre den enkle jobben.

Løft opp plastlåsen og trekk løs viskeren. (Foto: Kaia Means)

– Det er stor priskonkurranse på vindusviskere, og du får dem fra et par tikroninger og oppover. Likevel venter mange med å bytte dem til bilen skal på service og ender med å betale verkstedet 800-900 kroner for en jobb de fleste kan klare selv på tre minutter, sier varehussjef og bilekspert Erik Nyhus i Biltema.

52 prosent bytter viskerne selv, mens 24 prosent setter bort jobben til bilverkstedet, viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Biltema.

17 prosent får hjelp av familie eller venner. Det er en tung overvekt av kvinnelige bileiere som tyr til venner eller familie, 30 prosent, mot seks prosent av mennene.

Bare fire prosent får jobben gjort på bensinstasjon.

– På bensinstasjonene får ikke folk samme service som før. Der står det gjerne en ungdom som ikke har all verdens greie på bil, sier Nyhus.

Fersk

Biltema anbefaler å bytte viskerblad cirka en gang i året. Bare fire av ti bileiere bytter såpass ofte, viser undersøkelsen.

– Å bytte hvert år er en grei regel, men slitasjen avhenger mye av salting, snøforhold og andre vinterforhold, ikke minst hvor mange ganger viskerne har vært fastfrosset i løpet av vinteren, sier Nyhus.

Viskerbladgummien er ferskvare. Når viskerbladene har stivnet, er de i praksis utrangerte.

– Første tegnet er at de hakker litt. Så blir det striper på ruten der de har sveipet over. Sikten blir betydelig dårligere, og du blir sliten av kjøringen, spesielt i dårlig vær, sier Nyhus.

Hurtigruta Carglass har ingen standardanbefaling for byttehyppighet, men avdelingsleder Patrik Kindal på Helsfyr-avdelingen i Oslo bytter to ganger i året selv.

– Vi pleier å anbefale nye viskere til de som har skiftet frontrute. Gamle viskere har mye støvpartikler festet på gummien som sliter på ruta. En slitt frontrute gir dårligere sikt. Det merker du særlig godt i lav kveldssol, sier Kindal.

Er frontruta slitt nok, passerer ikke bilen EU-kontrollen heller.

– I pøsende høstregn kan det være vanskelig å oppdage om deler av viskerbladene er helt nedslitte. Metall mot glass er aldri bra, sier Kindal.

Slik bytter du

Det finnes stort sett bare to typer festeanordninger du trenger å holde styr på. Bilen din har en av dem. Den enkleste varianten har en metallpinne ytterst på viskerarmen, der viskerne har et hull. Gammel og ny tres av og på mens viskerarmen er ute.

Den andre er en klipsvariant. Begynn med å løfte opp plastlåsen i bakkant. Deretter trekker du viskeren løs. Kikk nøye på hvordan låsen er montert, før du setter på ny lås. Sett den nye viskeren inn i kroken og lås klipsen.

Vindusviskere varer lenger hvis du renser dem hver gang du vasker bilen. De får også lenger levetid hvis du fjerner is og snø på frontruta før de tas i bruk. Viskerbladene bør ikke gjøre jobben med å fjerne isrester.

– Jeg anbefaler en snøbeskytter til 30 kroner som du legger over frontruta. Viskerne skal plasseres oppå snøbeskytteren, sier Erik Nyhus i Biltema.

Ren rute

Matt frontrute kan også skyldes trafikkfilm, belegget som legger seg på glasset en stund etter vask. Viskerbladene får enklest jobb hvis trafikkfilmen fjernes, og sikten blir bedre.

Sitron, eple eller cola tar knekken på trafikkfilmen på frontruta. Zalo duger også. Vask frontruta ren for skitt. Skjær deretter en sitron i to, klem saft ut av halvdelen og dra den over frontruta. La den virke litt, og vask deretter ruta med en ren klut og lunkent vann eller bruk spylervæske.

Billige vindusviskere vant test: http://www.testfakta.se/tester/motor/billigt-torkarblad-b%C3%A4st-i-test

Annonse:
Exit mobile version