Husbilar – Krav på vinterdäck från 1 december
Om det är vinterväglag mellan den 1 december och 31 mars är det krav att svenska och utländska husbilar ska ha vinterdäck. Tunga husbilar ska ha vinterdäck på fordonets drivaxlar.
Vintern närmar sig och är ett faktum i delar av landet. Transportstyrelsen vill därför påminna om vinterdäckskravet. Om det är vinterväglag mellan 1 december och 31 mars måste personbilar husbilar, lastbilar, bussar och släpfordon som är kopplade till dessa fordon ha vinterdäck eller likvärdig utrustning. Detta gäller om fordonet har en totalvikt på högst 3,5 ton.
Har fordonet en totalvikt på över 3,5 ton (tyngre husbilar, tung buss, tung lastbil) ska det ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonets drivaxlar.
Kraven för lätta och tunga fordon gäller både svenska och utländska bilar.
Lastbilar, bussar och husbilar
Tunga lastbilar, tunga bussar och personbilar klass II (husbil) med en totalvikt över 3,5 ton ska från och med 1 januari 2013 ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonets drivaxlar, när vinterväglag råder under den aktuella perioden. Kravet gäller samtliga däck på drivaxlarna. Observera att framhjulsdrivna bilar ska vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning även på fordonets bakre hjulaxlar.
Med likvärdig utrustning menas bland annat snökedjor, slirskydd och vissa grovmönstrade däck. Grovmönstrade däck med vintermönster som är märkta med M+S eller däck märkta med symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF) bör betraktas som vinterdäck.
Samtliga däck på tunga fordon ska ha ett mönsterdjup på minst 5 millimeter när det är vinterväglag. Kravet gäller inte tillkopplade släpfordon.
Undantag från kravet
Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten:
- Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål.
- Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag.
- Om du kör med stöd av saluvagnslicens (grön registreringsskylt) den kortaste, lämpligaste vägen från hamn, järnvägsstation, fabrik, reparationsverkstad, förvaringslokal eller liknande till en annan sådan plats, lokal eller garage. Med saluvagnslicens får fordon även köras vid demonstration eller försäljning.
- Om fordonets däck enligt uppgift i vägtrafikregistret har en fälgdiameter som är 10 tum eller mindre.
- för körning med tung lastbil när fordonet används i anläggningsarbete eller liknande arbete, eller
- om fordonet brukas av Försvarsmakten, Försvarets Materielverk eller Försvarets radioanstalt.
Ett fordon får också köras trots kravet på vinterdäck om fordonet enligt vägtrafikregistret är av en årsmodell som är trettio år eller äldre.
Vad är vinterdäck?
Med vinterdäck menas däck som är framtagna för vinterkörning och ska vara märkta med M+S (M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow). Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Dubbdäck är tillåtet mellan 1 oktober och 15 april.
Vad är vinterväglag?
Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen.
Dubbdäck eller dubbfritt?
Transportstyrelsen har inga speciella rekommendationer eftersom behoven är så olika, beroende på hur man använder sitt fordon och var i landet man bor. Det kan vara viktigt att veta att vissa kommuner har lokala dubbdäcksförbud samt att många länder har förbud mot dubbdäck.
STRO, Scandinavian Tire and Rim Organization, har råd och tips inför val av vinterdäck.
Vilket mönsterdjup gäller?
Mönsterdjupet på däcken på lätta fordon (totalvikt på högst 3,5 ton) ska vara minst 3 millimeter när det är vinterväglag. När det gäller tunga fordon ska samtliga däck ha ett mönsterdjup på minst 5 millimeter när det är vinterväglag.