Importera Husbilen Själv

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Lätt att importera husbilen själv!

Husbilar Privatimport till Sverige

Drygt 350 husbilar privatimporterades till Sverige förra året, vilket gav ett rejält nytillskott av husbilsparken utöver den ”officiella” nyförsäljningen på drygt 1 600 bilar. Men hur krångligt är det att importera en husbil själv? Importera husbilen själv 2

De husbilar som importeras till Sverige kostar ofta ganska mycket mer här än vad köparna i tillverkningslandet får betala.
Kostsamma transporter och en annorlunda skattelagstiftning – framför allt vår höga moms – är bidragande orsaker, men svenska återförsäljare har troligen också en lite högre marginal än kollegorna i exempelvis Tyskland. 

Mycket att välja på
Just nu är det dessutom synnerligen lämpligt att leta reda på ett lämpligt objekt. Bara på den stora tyska internetsajten www.mobile.de finns nästan 20 000 husbilar att välja mellan, och många av dessa är hyrbilar med en eller två säsonger bakom sig.Importera husbilen själv 3

Och just en hyrhusbil kan vara ett verkligt klipp. Förvisso har de många mil på mätaren (räkna med 6 000 till 7 000 mil efter två säsonger), men bilarna är välvårdade (en illa skött bil går ju inte att hyra ut) och eftersom de ”tjänat in” en hel del pengar åt sina ägare är priset oftast lägre än för en lika gammal privatkörd bil.

Var observant
Internet är alltså en bra plats att söka begagnad husbil, och försök gärna att hitta flera tänkbara objekt inom ett inte alltför stort område innan du ger dig iväg söderut.

Lämpligt är också att i förväg ta kontakt med säljaren via mejl eller telefon, och klarar du inte det aktuella landets språk, så brukar det gå någorlunda bra med engelska.

Själva Husbilen
– Är totalvikten upp till 3,5 ton, och bilen har varit registrerad utan dispenser i något EU-land, är det fritt fram att registrera bilen i Sverige.

Är totalvikten däremot högre – till exempel ett MAN busschassi – så måste du kunna visa upp intyg på att chassit uppfyller alla svenska krav. Finns fabrikatet representerat i Sverige brukar generalagenten – givetvis mot ersättning – kunna hjälpa till, men kontrollera detta noga före köpet, och räkna in kostnaderna i totalkalkylen.

Det enklaste är att importera en husbil som är Europatypgodkänd. Europatypgodkännandet innebär att husbilen uppfyller samtliga tekniska och miljömässiga krav enligt gällande EG-direktiv.Viktiga dokument att få med vi köp af husbil

– Kontrollera husbilens identitet samt alla handlingar, och vikten på fordonet.
– Gasolinstallationen ( reglerat i Sprängämnesinspektionens föreskrifter )
– Varning för bilar med fasta gastankar ( Är tanken inte CE-märkt måste den kontrolleras hos exempelvis Ångpanneföreningen, men är tanken CE-godkänd räcker det att visa upp dokumentation som styrker detta.)
– Kylskåpsinstallationen
– Ventilationsinstallationen
– Värmeinstallationen

Vid kontroll av installationer i Sverige som sker på b.la AVL MTC skall du ha bruks- och installationsavisningar på svenska med dig.

Viktiga dokument att få med vi köp:

* Registreringsbevis i original ( Fahrzeugbrief)
* CoC-intyg som visar att bilen är Europatypgodkänd
* Köpehandling
* Trafikförsäkringsbevis
* Servicebok ( Inspektions-Scheckheft )
* Instruktionsbok ( Bedienungsanleitung)
* Besiktningsprotokoll ( Bericht der letzten Hauptuntersuchung TÜV-Bericht )
* Bilens identitets-kort ( Fahrzeugschein )
* Avgasundersökningsprotokoll ( ASU-Bescheinigung )

På den stora tyska internetsajten www.mobile.de finns nästan 20 000 begagnade husbilar att välja mellan, och många av dessa är hyrbilar med en eller två säsonger bakom sig.
Testa bilen kan du göra hos www.adac.de

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.