Tips ved leie av bobil
Bobil tips og råd
Det er flere ting du bør tenke på ved leie av bobil. Pris og leievilkår varierer mellom selskapene og fra land til land. Det er derfor viktig å gjøre nærmere undersøkelser før leieavtalen inngås.
Vanlige problemstillinger er at leietager ikke er klar over hva som dekkes av forsikringen, pris på overkjørte kilometer og for etterfylling av bensin. Hertil er det ikke er uvanlig at det oppstår uenighet om karosseriskader på bobilen.
Kontrakt og forsikring
Det er viktig å ha en god skriftlig kontrakt. Alt som reguleres av leieavtalen, bør komme frem i kontrakten.
Videre er det meget viktig å vite hva forsikringen dekker. Forsikringsvilkårene kan variere fra utleieselskap til utleieselskap, men skal fremgå av kontrakten. Skal du leie bobil i utlandet anbefaler vi at du sjekker forsikringen ekstra nøye. En ansvarsforsikring i utlandet dekker ikke nødvendigvis like mye som en ansvarsforsikring i Norge. Du bør vurdere om det er behov for tilleggsforsikringer. Husk at små summer spart ved å tegne minste forsikringsdekning, fort kan bli dyrt.
Fører
Aldersgrense for leie av bobil kan variere fra land til land. Svært ofte er grensen 21 år, og i enkelte land vil det koste ekstra om du er mellom 21 – 25 år. Det tilkommer da ofte et gebyr pr dag. Videre må du selvfølgelig ha gyldig førerkort og i noen land kreves også internasjonalt førerkort. Dette kan du få hos oss i NAF. For å få dette utstedt må du møte opp personlig på et NAF-senter eller du kan få det tilsendt per post. For å kunne utstede et internasjonalt førerkort må et passfoto, kopi av førerkort (begge sider), søkers bostedsadresse, fødested- og by og evt. medlemsnummer i NAF for rabatt, medbringes eller sendes oss.
Hvis det skal være flere førere på leiebilen må navnet på samtlige oppgis. Det er da vanlig å måtte betale et tillegg for dette.
Betaling
Bilutleieselskapet vil normalt skaffe seg sikkerhet i ditt kredittkort for egenandel mv. Her er det viktig at det settes en øvre grense for denne sikkerheten slik at utleier ikke kan trekke et større og kanskje omtvistet beløp av ditt kredittkort.
Overtakelse/Tilbakelevering
Når du skal overta bilen, bør du gå over bilen sammen med representant for utleier. Sørg for at alle skader blir anmerket hos utleier før du reiser av gårde. Ta gjerne bilder. I tillegg bør kilometerstand noteres både ved utlevering og innlevering for å unngå tvist om faktisk kjørelengde og betaling for overkjørte kilometer.
Det har vært en økning i antall saker hvor det har blitt fylt feil drivstoff. Gjør deg derfor kjent med hva slags drivstoff bilen bruker. Fyll også opp tanken før tilbakelevering av bilen. Leiebilselskapet tar seg gjerne godt betalt for å fylle opp og ved å fylle full tank selv slipper du ekstraomkostninger.
Det er ingen selvfølge at man kan krysse landegrenser med leiebilen. Det kan for eksempel være at forsikringen ikke er gyldig i andre land. Sjekk dette når du leier bilen. Hos de fleste store leiebilselskapene vil man kunne leie bil i utlandet og kjøre til Norge eller omvendt. Vær imidlertid oppmerksom på at enveisgebyret kan være veldig høyt. Sjekk hva dette gebyret er før du bestiller og betaler leiebilen. Dette gebyret er normalt ikke inkludert i leiebilprisen, men betales på stedet.
Motorstopp og skader
Det er viktig å vite hva man må foreta seg og hvem som skal kontaktes dersom bilen får motorstopp eller bilen blir skadet. De seriøse utleierne har et eget nødnummer som kan brukes ved havari eller skade. Sjekk at slikt nummer finnes før avreise. Skulle du ikke få hjelp via slikt nødnummer, kan du ta kontakt med NAF Assistanse.
Bilutleienemda
For billeie i Norge er det opprettet en egen klagenemnd for bilutleie. Dette er et samarbeid mellom Forbrukerrådet og Norges Bilutleieforbund. Behandlingen i Bilutleienemnda er gratis.
Huskeliste
Her er vår huskeliste ved leie av bobil:
- Pass på å ha med førerkort og kredittkort slik at bilen kan utleveres til deg.
- Sjekk prisen nøye.
- Sjekk kontrakten nøye.
- Sjekk hva forsikringen dekker og størrelsen på egenandelen ved skade.
- Pass på at det settes en øvre grense for sperret sikkerhet i kredittkortet.
- Hvis flere skal kjøre bilen må navn på samtlige førere oppgis.
- Gjør deg kjent med hva slags drivstoff bilen bruker og om tanken skal fylles opp før tilbakelevering.
- Avklar hva som skjer hvis bilen får motorstopp og hvem som skal kontaktes ved en eventuell skade.
- Pass på at kilometerstand noteres på kontrakten både ved ut- og innlevering.
- Kontroller bilen nøye både ved ut- og innlevering for evt. skader. Ta bilde og sørg for at alle skader er påført skjema før du drar av sted.
Kilde: NAF