Sykkeltur i bobilferien?

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Sykkeltur i bobilferien?

Mange har med sykkel på bobilferie, men hvilken sykkelhjelm skal du velge? Les test av sykkelhjelmer her.

En fersk test av ni sykkelhjelmer NAF har utført sammen med svenske Testfakta, viser at hjelmer utstyrt med det som kalles MIPS, gir opptil fire ganger bedre beskyttelse enn tradisjonelle sykkelhjelmer. – MIPS-prinsippet består i at hjelmen har et indre skall som begrenser hodets bevegelse ved slag inn fra siden av hjelmen, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Sykkeltur i bobilferien

Sykkeltur i bobilferien. Test av sykkelhjelmer.

I testen ble de brukt en ny metode for å måle hodets rotasjon ved ulykker. Det er her MIPS viser sin styrke. I tillegg ble det testet slag fra flere vinkler og måling av bevegelsesenergi (G-krefter).

– Det er et godt tips å velge MIPS, men det er ikke bare det som er viktig ved valg av sykkelhjelm, sier Sødal. – En sykkelhjelm skal sitte godt på ditt hode, og stroppene under haken må kunne tilpasses godt til akkurat deg. Gjør den ikke det, gir den ikke god nok beskyttelse, fortsetter han.

Derfor er det ikke gitt at testvinneren, Giro Trinity MIPS, er det riktige valget for alle. Det er den av de ni testede hjelmene som gjør det best både på støtdemping og hoderotasjon. Resultatene for øvrig viser at MIPS-hjelmene er sikrest, mens testens tapere fra Abus og Specialized ikke er utstyrt med MIPS. Biltemas hjelm som også er uten MIPS, gjør det like bra som de dårligste MIPS-hjelmene i denne testen. Men også blant hjelmene med MIPS er det forskjeller.

– Det som skiller hjelmene er når smellen kommer på skrå mot siden av hodet. Skader etter en slik smell er vanlig og øker risikoen for hjernerystelse og alvorlig hjerneskade fordi du får en rotasjon på både hodet og hjernen, sier Nils Sødal.

Hodeskader er en av de vanligste skadene etter sykkelulykker. Statistikken til Oslo legevakt i 2014 viste at 20 prosent av de skadde syklistene hadde hodeskader. Sykkelhjelm begrenser skadene, viser den samme statistikken. Av de pasientene som brukte hjelm var det 17 prosent med hodeskader, mens tilsvarende tall for de pasientene som ikke brukte hjelm var 27 prosent.

– Sykkelhjelm er viktig. Dagens anerkjente hjelmer hjelper betydelig mot alvorlige hodeskader. Så vår oppfordring er å sette seg godt inn i tester som denne, og like viktig, prøv om hjelmen passer for deg, avslutter Nils Sødal.

Annonse:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.