De olika tidszonerna. Sommar / Vintertid

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Vad är klockan i de olika tidszonerna?

Husbil semester och de olika tidszonerna

Jorden är indelad i 24 tidszoner, där ungefär samma tid råder inom varje zon (det finns ingen global regel som säger att ett land måste följa detta, därav finns det en del udda varianter, som t.ex. Kina och Nepal).  Man utgår annars från nollmeridianen som går genom Greenwich i London.
Om klockan t.ex. är 11 i Greenwich, motsvarar det klockan 15 i en zon markerad med +4

Som sagt, se upp för ändring av sommar/vintertid, det kan ställa till det om man har en viktig tid att passa. Vanligtvis sker tidsändringen på söndagar, så var extra uppmärksam på detta när du reser i andra länder på vår- och höstkanten. Jag råkade personligen ut för detta på Nya Zeeland, som tur var så var det åt rätt håll d.v.s. vi fick en timme extra på oss ute på flygplatsen men om det hade varit åt andra hållet så vete katten vad som hade hänt, troligtvis hade vi missat flygplanet.
tidszoner
När vi har sommartid kan man säga att vi hoppar fram en tidszon till +2, mot vår ordinarie zon +1.

PÅ VÅREN I SVERIGE
Ställa om klockan till sommartid gör vi sista söndagen i mars, då ställer vi fram klockan 1 timme, dvs. det dygnet blir 1 timme kortare rent klockmässigt.
Om man missar detta blir följden att man kommer en timme senare till t.ex. jobbet eller flyget.

PÅ HÖSTEN I SVERIGE
Ställa om till vintertid sker sista söndagen i oktober, då ställer vi tillbaka klockan 1 timme, dvs. det dygnet blir 1 timme längre rent klockmässigt. Om man missar detta blir följden att man kommer en timme tidigare till t.ex. jobbet eller flyget.

MINNESREGEL
En bra regel för att komma ihåg om man ska dra fram eller bak klockan en timme på hösten eller våren är:
före (eller framför) sommaren drar vi fram klockan,
efter (eller bakom) sommaren drar vi tillbaka klockan

ANDRA LÄNDER
Vilken period andra länder ändrar till/från sommartid får man som sagt kolla upp noga från land till land.
Det finns ingen global regel som säger vilken tid ett land ska ha eller inte ha, utan de 24 st tidszonerna är bara vägledande, se bara på Kina som har samma tid i hela sitt land.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.