Reparerer bobiler svart

Reparerer bobiler og biler svart for tre milliarder i året

Svart arbeid er et økende problem i bilverkstedene, mener bransjen selv. Nå intensiveres kampen mot arbeidslivskriminaliteten.

Reparerer bobiler og biler svart for tre milliarder i året

Verksteder kan ha ufaglærte ansatte eller jobbe svart. I tillegg finnes bedrifter som ikke er verksteder, men likevel utfører verkstedjobber. (Foto: Colourbox)

Uautoriserte bilreparasjoner og svart arbeid på bil utgjør mer enn tre milliarder kroner i året i Norge, anslår Norges Bilbransjeforbund. Bilvask, dekkskift og arbeid med bilglass er da ikke med i beregningen.

– Anslaget er basert på interne granskninger, tips og utviklingen vi jar sett i senere tid. Etter noen års nedgang øker nå omfanget av svart arbeid igjen på grunn av tøffere økonomiske tider og økt konkurranse, spesielt i urbane områder, sier John Fiskvik i Oslo og Akershus Bilbransjeforening, som er en lokalforening av Norges Bilbransjeforbund.

De seriøse bilverkstedene merker konkurransen fra det ulovlige arbeidsmarkedet.

– Vi ser at stadig flere tar med seg bilen etter en EU-kontroll og kommer tilbake med den ferdig reparert. Ofte har vi mistanke om at reparasjonen er gjort svart. Det er også flere som leverer bil i andres navn for godkjenning, sier administrerende direktør Georg Nygaard i Snap Drive.

Verkstedkjeden Snap Drive har rundt 70 000 biler innom i løpet av et år.

– Det er også kjent i bransjen at importen av bildeler fra Polen og andre land er økende, selv om det ikke finnes god statistikk, sier Nygaard.

Annonse:

Starter offensiv

Men nå skal det bli vanskeligere å få reparert bilen svart. Statens vegvesen etablerer en ny enhet som blant annet skal avdekke kriminell aktivitet i og rundt bilbransjen.

– I løpet av de neste tre-fire månedene vil juridisk og analytisk kompetanse være på plass i enheten. Svart arbeid i bilverksteder vil være ett av områdene vi skal jobbe med, sier avdelingsdirektør Jon Molnes i Statens vegvesen. Han skal lede den nye enheten.

I første omgang består arbeidet i å skaffe seg oversikt.

– Vi må dokumentere situasjonen for så å kunne finne ut hvilke tiltak, prosedyrer og regelverk som best kan få bukt med problemet. Vi ønsker et nært samarbeid med næringen i dette arbeidet, slik at vi i fellesskap kan se hvilke virkemidler vi og bransjen råder over, sier Molnes.

Nyetableringen til Statens vegvesen skal jobbe mot annen kriminalitet også, som kloning av bilidentiteter, fiktive periodiske kontroller, juks med førerprøver og manipulering av hviletid og kjørelengde i transportbransjen.

Trafikkfarlig

Bilbransjen hilser tiltaket velkommen. Én bekymring er at verksteder som følger lover og regler mister kunder til de som ikke gjør det, en annen er trafikksikkerheten.

– Det kreves i dag høy og spesialisert kompetanse for å utføre reparasjoner og service med den nødvendige tryggheten og kvaliteten. Nesten alle reparasjoner på moderne biler har i større eller mindre grad med sikkerhet å gjøre. Det kan derfor potensielt være livsfarlig å overlate jobben til noen som ikke er kompetente, sier John Fiskvik.

Snap Drive får iblant biler til reparasjon som de ser har vært hos et ulovlig verksted.

– Typisk farlige reparasjoner er ufaglært arbeid på bremser og forstilling, som at bremserør er skiftet, men ikke festet forskriftsmessig. Da kan røret bli liggende og gnisse inntil karosseriet til det oppstår lekkasje av bremsevæske, sier Georg Nygaard i Snap Drive.

Et annet eksempel er bremsedeler som ikke er rengjort skikkelig under reparasjonen. Det øker risikoen varmgang som kan føre til at bilen mister bremsene.

– Vi ser også tilfeller der forstillingen ikke er festet forskriftmessig, eller ikke er riktig justert etter reparasjon. Det kan gå utover bilens kjøreegenskap og bli kritisk i en farlig situasjon, sier han.

Godkjente bilverksteder kontrolleres av Statens vegvesen og Arbeidstilsynet, som skal sikre kvaliteten på utført arbeid, men også at avfall håndteres riktig og at arbeidsforholdene er som de skal. Verksteder skal ha en teknisk leder og stedfortreder, begge med godkjent fagbrev og flere års erfaring.

– Kostnaden for påkrevd utstyr i et lovlig verksted ligger i snitt på cirka fire millioner kroner, noe de som driver svart og uautorisert ikke forholder seg til, sier Georg Nygaard i Snap Drive.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.