Kjøring i utlandet

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Viktig å tenke på når du skal til utlandet

Her får du en rask oversikt over viktig ting du bør huske på når du kjører med egen bil i utlandet.

Selv om du kan kjøre bilen din i store deler av Europa uten trafikkforsikringsbevis – Grønt kort  – anbefales det at du tar med dette. De fleste trafikkskadesituasjoner er lettere å løse når du kan framvise Grønt kort. Du får tilsendt Grønt kort gratis ved henvendelse til forsikringsselskapet ditt før utreise.

Blir du innblandet i en trafikkulykke i utlandet med din norskregistrerte bil, vil den norske bilansvarsloven gjelde for skadde personer i din bil dersom de er norske statsborgere eller er hjemmehørende i Norge.

Hvis en annen bil er ansvarlig for kollisjonen kan du velge å kreve erstatning etter det aktuelle landets  lovgivning eller norsk bilansvarslov. Når du har bestemt deg for hvilken lovgivning du vil følge, kan du  ikke ombestemme deg i etterpå.

Hvis du ønsker å holde deg til skadevolderens forsikringsselskap og ikke blande inn ditt norske forsikringsselskap, kan du henvende det til det utenlandske forsikringsselskapets skaderepresentant i Norge når du kommer hjem.

Skal du kjøre med tilhenger eller campingvogn i Tyskland må du sørge for å ha med Grønt kort også for den siden Tyskland har innført selvstendig ansvarsforsikring for tilhenger og campingvogn.

Viktig å fylle ut skadeskjema

Du kan fylle ut den internasjonale skademeldingen og underskrive den sammen med motparten. Gjør dette  med en gang på skadestedet.

Underskriftene viser kun at dere har fylt ut forsiden i fellesskap og har ikke noe med skyldspørsmålet å gjøre. Er det uenighet om de faktiske forhold som omhandles på forsiden, kan forbehold skrives i skisseruten.

Det er spesielt viktig å få med:

  • Det utenlandske kjøretøyets registreringsnummer og i hvilket land det er hjemmehørende. Hvis kjøretøyet er en lastebil med tilhenger, er det også viktig å notere registreringsnummeret på trekkvognen.
  • Opplysninger om hvor det utenlandske kjøretøyet er forsikret. Notér løpenummeret på motpartens Grønne kort.
  • Opplysninger om det utenlandske kjøretøyets forsikringsforhold er viktig for at ditt forsikringsselskap skal kunne kreve sine utlegg tilbake, dersom den annen part er ansvarlig. Hvis ikke kan du risikere bonustap selv om du ikke er ansvarlig for kollisjonen.
Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.