Husk kontroll av Gassanlegg i Bobilen

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Gassanlegg i Bobilen

Er gassutstyret i bobilen i orden?

Er det lenge siden du har vært i bobilen? Da er det kanskje en ide å gå igjennom propanbeholderen og sjekke den for lekkasjer og slitte slanger og pakninger.
Mange propanuhell skyldes gammelt og slitt utstyr, derfor er det viktig at du sjekker alt propanutstyret i god tid før sesongen beginner.
De fleste bobil bruker gass og i sommerferien. Vi minner om at gassanlegg skal være montert av kompetent personell og jevnlig kontroll bør utføres for å avdekke eventuelle uregelmessigheter som lekkasjer osv.
Sjekk datostemplingen på gasslangen. Produksjonsåret står på slangen. Og etter 3 år bør gassanlegg få ny.
Husk Kontroll av Gassanlegg i Bobilen
Sjekk av gass og utstyr
De fleste av Norsk Caravan Club`s avdelinger har årlig gratis ”vårsjekk” av vogner og bobiler for medlemmer. Disse vår sjekkene foregår stort sett hos biltilsynets stasjoner. Her sjekkes også gassinnretningen i vogner og bobiler. Man sjekker anlegget med trykk og kan da avdekke eventuelle lekkasjer. Finner man avvik blir dette påpekt og man anbefaler å utbedre dette hos autoriserte verksteder. (forhandlere av vogner/bobiler som har verksted).
Gasslangene blir også kontrollert. Disse har en anbefalt levetid på max 4 år (dato er preget inn i gasslangene). Slangen kontrolleres enkelt ved at man sjekker årstall på gasslangen, er den eldre enn 4 år bør den skiftes ut. Gasslangen koster ca 200 kroner – det er en rimelig forsikring, sier Hofseth. Et annet viktig grep er ”knekktesten”.  Knekktesten går ut på å ”knekke” gasslangen og ser om det dukker opp noen sprekker i slangen. Finner du noen sprekker som på bildet under, bør den skiftes.
IMG11173REG
”Klirring” er bra
Det er ikke bare koblinger og slanger som bør sjekkes. I følge Langfeldt, bør man helst kjøpe eller benytte regulatorer som er merket slik at en lett kan se hvilket trykk regulatoren leverer. – Se gjerne at det er angitt kapasitet som regulatoren har. Det vil også stå på merkelappen på regulatoren, påpeker Langfeldt.
– Enkelte regulatorer ”klirrer” litt når man rister på dem, det er slik det skal være. Det er på disse lagt inn en liten kule som har en viktig funksjon. Om slangen rives, eller revner, så vil denne kulen fungere som en overstrømsventil d.v.s den vil tette utløpet slik at ikke gass strømmer uhindret ut. Teknologisk Institutt Norsk Gassenter har også flere kurs for montering av gassanlegg i campingvogner og bobiler.
Husk propanvettreglene:
1. Les og følg bruksanvisningen på propanutstyret. Før du monterer og tar i bruk propananlegget, bør du forsikre deg om at alle anvisninger følges. Spør forhandleren hvis du er i tvil om noe. Ikke forsøk å reparere eventuelle skader på apparat, regulator eller flaske selv.
2. Sjekk for lekkasjer, spesielt slanger og koblinger. Propanslangen skal være EN- eller SIS-merket. Internasjonalt godkjente propanslanger har oransje farge. Før hver sesong tar man en lekkasjetest på slangen og koblingene. Dette kan du gjøre med sterkt såpevann, eller bruke egne propanlekkasjesprayer som er å få kjøpt i faghandelen. Bøy/knekk slangen mellom tommel og pekefinger. Dersom det har kommet sprekker i slangen skal den skiftes. Både AGA  og Teknologisk Institutt as Norsk Gassenter anbefaler at det gjøres hvert 3. år.
3. Bruk kun CE-merket propanutstyr.

4. Ikke utsett flasken for kraftig varme.
Alle propanflaskene til AGA har en sikkerhetsventil. Denne slipper ut overtrykk som måtte oppstå ved unormal varmepåvirkning slik at beholderen ikke eksploderer. Stiger trykket inne i flasken til ca 25 bar vil ventilen åpne og slippe ut propangass inntil trykket/temperaturen synker igjen. Dette tilsvarer en temperatur på ca 65 grader.
5. Propanflasken skal alltid stå. Sikkerhetsventilen er designet for å slippe ut propan i gassfase hvis trykket blir for høyt. Dersom flasken ligger vil det komme flytende propan ut av sikkerhetsventilen, og denne vil da ikke avlaste trykket slik det er tenkt. Flasken kan da eksplodere.
6. Ha alltid grillen eller gasskomfyren under oppsyn. Som med all annen bruk av varme skal man ved bruk være oppmerksom. Dette for å unngå uønskede hendelser. Tar det fyr i utstyret skal du forsøke å stenge gasstilførselen eller ta av koblingen til flasken om mulig.
7. Etter bruk, koble regulatoren fra flasken. Om utstyret ikke skal brukes innen rimelig tid anbefaler AGA at regulatoren kobles fra og flasken oppbevares på et sikkert sted med god ventilasjon.
8. Ha alltid nok gass, eventuelt en reserveflaske. Det er kjedelig å gå tom for gass når man er midt på sjøen eller på hytta. Sørg derfor for å alltid ha en liten reserveflaske sånn for sikkerhets skyld.
9. Du kan oppbevare inntil 22 kilo propan inne, og samme mengde i uthus, garasje eller liknende.

Lekkasje Sjekk Video


Fakta om propan:
Propan har et kokepunkt på – 42°C og er tyngre enn luft.
Eksplosjonsområde i luft er 2,1-9,5 vol %.
Energiinnhold 12,8 kWh per kilo.
Forholdsregler ved gasslukt eller registrert lekkasje:

  • Steng gasstilførselen (ved gassflasken)
  • Ta av regulatoren
  • Stopp bruk av alle tennkilder (sigaretter, åpen ild, elektrisk verktøy etc.)
  • Luft grundig ved å åpne vinduer og dører
  • Vurder evakuering av område (varmepåvirket flaske, avstand 300 meter)

(Kilde: AGA’s Kvalitetsledelsessystem og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.