Campingbil.net

Leie bobil for første gang?

Leie bobil for første gang

Leie bobil for første gang.

Noen tips og råd ved leie av bobil for første gang.

Bobillivet frister flere og flere, det selges bobiler som aldri før. Men før man investerer i en bobil bør man finne ut om en faktisk liker bobilferie som ferieform. Alternativet kan da være å leie bobil.

Bobilutleiere finnes over alt, det er både firmaer og private som leier ut. Prisene er omtrent på samme nivå hos alle. I leieprisen er forikringer og som regel et bestemt antall kilometer inkludert.

Det er mange som sparer tid og penger ved å leie bobil i Tyskland. Man flyr da til Tyskland og bobilen står klar på flyplassen. Prisen kan være 2 – 3000 lavere pr uke enn i Norge.

Se bobilutleiere i Norge og bobilutleiere i Europa.

Det er store forskjeller mellom bobilutleiere om det følger med rengjøringsmidler, dyner, laken, håndklær etc. Les leiekontrakten nøye. Noen bobilutleiere tilbyr håndklær, dyner og laken mot et tillegg i prisen.

Om sommeren leies bobilene ofte ut for kun hele uker, typisk leiepris er 10000 kr pr. uke som inkluderer x antall kilometer (ofte 2000 km), full dieseltank og full gassflaske.

Man må selv betale utgifter til parkering, bom, ferger osv. og evt til nedvask av bobilen etter ferien.

Sjekk leiekontrakten nøye, og finn ut hva som er inkludert og hva du skal ha med deg.

Dyrere å leie bobil enn å eie.

Vurderer du å kjøpe bobil, er det lurt å leie først. Ulempen ved å leie er at det er forholdsvis dyrere enn å eie hvis du reiser mye. Skal du kun reise en uke eller to i året er det billigere å leie bobil. Det er mange fordeler med å leie, du er kun avhengig av bobilen den tiden du leier, du slipper vedlikehold, du slipper forsikringer etc.

Kontrakt og forsikring

Ofte er ikke leietager klar over hva som dekkes av forsikringen, pris på overkjørte kilometer og for etterfylling av drivstoff. Det oppstår ofte uenighet om karosseriskader på bobilen. Viktig med en god skriftlig kontrakt. Alt som reguleres av leieavtalen, bør komme frem i kontrakten.

Forsikringsvilkårene kan variere fra utleier til utleier, men skal fremgå av kontrakten. Skal du leie bobil i utlandet anbefales det at du sjekker forsikringen ekstra nøye. En ansvarsforsikring i utlandet dekker kanskje ikke like mye som en ansvarsforsikring i Norge.

Fører

Aldersgrense for leie av bobil varierer. Svært ofte er grensen 21 år, og i enkelte land vil det koste ekstra om du er mellom 21 – 25 år. Mange private utleiere har minstealder på 25 år. Videre må du ha gyldig førerkort og i noen land kreves også internasjonalt førerkort. Dette kan du få hos NAF.

Hvis det skal være flere førere på leiebilen må navnet på samtlige oppgis. Det er da vanlig å måtte betale et tillegg for dette.

Betaling

Bilutleieselskapet vil normalt skaffe seg sikkerhet i ditt kredittkort for egenandel mv. Private utleiere vil som regel ha forskuddsbetaling.

Overtakelse/Tilbakelevering

Når du skal overta bilen, bør du gå over bilen sammen med utleier. Sørg for at alle skader blir anmerket hos utleier før du reiser av gårde. Ta gjerne bilder. I tillegg bør kilometerstand noteres både ved utlevering og innlevering for å unngå tvist om faktisk kjørelengde og betaling for overkjørte kilometer.

Det er ingen selvfølge at man kan krysse landegrenser med leiebilen. Det kan for eksempel være at forsikringen ikke er gyldig i andre land. Sjekk dette når du leier bobilen.

Motorstopp og skader

Det er viktig å vite hva man må foreta seg og hvem som skal kontaktes dersom bilen får motorstopp eller bilen blir skadet.

Bilutleienemda

For billeie i Norge er det opprettet en egen klagenemnd for bilutleie. Dette er et samarbeid mellom Forbrukerrådet og Norges Bilutleieforbund. Behandlingen i Bilutleienemnda er gratis.

Huskeliste ved leie av bobil.

Huskeliste ved leie av bobil:

Kilder: campingbil.net, bobilportal.no og NAF

Annonse:
Exit mobile version