Campingbil.net

Luftfrie dekk til bobil?

Må du ha vinterdekk på bobilen?

Må du ha vinterdekk på bobilen?

Fra piggdekk til førerløse biler – vinterdekket blant de viktigste innovasjonene innen bilsikkerhet

Mye har skjedd i dekkindustrien siden det første vinterdekket kom på markedet for 80 år siden. Dagens testing er mer presis, det brukes nye materialer og enkelte dekk kan til og med reparere seg selv. Snart vil vi også kunne kjøre i førerløse biler med luftfrie dekk.

Funksjonalitet og praktiske krav har alltid vært utgangspunktet for innovasjoner i dekkindustrien. Vinterdekkene ble utviklet på 1930-tallet etter at lastebilkjørere ble lei av problemene de fikk i glatte motbakker. Først brukte de kjetting på dekkene, men det var både tungvint å ta i bruk og reduserte farten betraktelig.

–  Det første vinterdekket hadde tversgående spor for å øke friksjonen, sier Matti Morri, sjef for teknisk kundeservice i Nokian Tyres.

Det var Suomen Gummitehdas, forgjengeren til Nokian Tyres, som produserte det første vinterdekket. Det tøffe nordiske klimaet i Finland skaper et konstant behov for nye løsninger på dekkfronten.

–  Klimaet vårt sørger for at utviklingen av vinterdekk holder seg her. For tiden jobber vi med å bedre grepsegenskapene til dekkene uten å slite for mye på veiene. Det må vi ta hensyn til i et land hvor bakken fryser til, sier Matti Juhala, ingeniørprofessor ved Aalto universitet.

I dag ruller over 700 millioner vinterdekk på veier over hele verden.Nokians vinterdekk har alltid blitt testet under autentiske veiforhold. De testes på de snø- og isdekte banene på testsenteret i Ivalo, men også innendørs og i normal trafikk. Vinterdekkene gjennomgår også standardtester for sommerdekk, på våte og tørre veier.

Bestill fly, hotell og leiebil med Expedia:

Fra “alt går an” til reguleringer av piggdekk

På 1950-tallet ble det eksperimentert med anti-skli som ga enda bedre grep på isete veier. Den første piggen med en hard metalltupp ble offisielt lansert på begynnelsen av 1960-tallet.

–  Den gangen var det for det meste grusveier, og den generelle holdningen var at ”alt går an”. Det var ingen begrensinger på verken lengden eller antallet pigger, og gummifabrikkene installerte dem som oftest manuelt, selv om noen piggdekk allerede var på markedet, sier Morri.

De første piggene ble laget av stål, som gjorde dem tunge men slitesterke. Reguleringene av piggdekk som trådde i kraft på 1970-tallet begynte med å begrense antallet, vekten, og hvilke materialer som ble brukt i piggene. Samtidig begynte arbeidet med å lage piggfrie dekk.

–  Et piggfritt vinterdekk har flere seiper, eller langsgående og tversgående spor enn et piggdekk, og en annen type gummiblanding, forklarer Morri.

I fjor introduserte Nokian Tyres verdens første piggfrie dekk, -med pigger. Ved å trykke på en knapp, kan bilføreren enkelt få piggene til å komme ut. Når det ikke lengre er bruk for piggene, trekkes de tilbake inn i dekket. Dette dekket er ikke enda ikke lansert på markedet, men gir en pekepinn mot framtidens vinterdekkteknologi.

Førerløse biler garanterer sikkerheten

Vi finner nok ikke opp hjulet på nytt, men vi finner kanskje opp dekket på nytt. Mange store dekk-innovasjoner er i vente i årene fremover.

–  I framtiden vil du ikke lenger ha behov for å stoppe for å bytte et flatt dekk, siden det allerede er dekk på markedet som kan kjøre flatt i en begrenset periode. Det er også sannsynlig at vi på et tidspunkt vil bruke dekk uten luft, spår Matti Morri.

På den andre side, hvis ingeniørprofessor Matti Juhala har rett, vil det komme en dag når du ikke lenger trenger å kjøre bilen – den kommer til å kjøre seg selv. De siste årene har bilindustrien beveget seg mot produktutvikling som forhindrer ulykker. Utviklingen av enda bedre dekk er del av dette arbeidet, men andre sikkerhetstiltak er også under utvikling.

–  For eksempel er et radarsystem allerede tatt i bruk for å gjøre kjøringen enklere. Menneskelige feil kan fjernes helt ved å forhindre at bilføreren har kontroll på bilen. Men det ligger fremdeles ganske langt inn i framtiden, sier Matti Juhala.

Hvordan det legendariske Nokian Hakkapliitta ble født

Verdens første vinterdekk ble skapt gjennom et samarbeid mellom dekkforhandleren August Kelhu fra Turku, salgssjef Erik Sundqvist fra Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö og fabrikkens ingeniører i 1934. Det første dekket med brede slitebaner, kjent som “Kelirengas” (værdekk), var bare til bruk på lastebiler.

I 1936 ble Kelirengas brukt til å utvikle vinterdekket Hakkapeliitta for privatbiler. Det ble senere kalt “Lumi-Hakkapeliitta” (snøhakkapeliitta). Det originale Hakkapeliitta hadde et gradert tversgående mønster med sugekoppdesign. Dette dekkmønsteret var standarden helt frem til 50-tallet.

Bildekkene Nokian Hakkapeliitta ble lansert internasjonalt gjennom de legendariske Monte Carlo rallyene på 50- og 60-tallet, og var med å skape begrepet ”flyvende finner”.

Utviklingen av dagens Hakkapeliitta dekk har pågått i 80 år. Målet er å lage dekk som ivaretar høy sikkerhet og pålitelig ytelse, under alle forhold.

De siste medlemmene i Hakkapeliitta-familien er Nokian Hakkapeliitta 8 som slo verdensrekorden for raskeste bil på is, Nokian Hakkapeliitta 8 SUV, og de piggfrie dekkene Nokian Hakkapeliitta R2 og Nokian Hakkapeliitta R2 SUV.

Annonse:
Exit mobile version