Ingen grønne lån til kjøp av bobil
Grønne lån, også kalt klimalån, er i skuddet. Det gjelder også finansiering av kjøretøy. Men de som har definisjonsmakten for hva som er et miljøvennlig framkomstmiddel, ser foreløpig ut til å utelukke bobiler.
Myndighetene har en avansert avgiftspolitikk for å gi intensiver til å gjøre det beste for miljøet. Hva som driver bankene er litt mer uklart. Det er nok litt markedsføring blandet med en formodning om at folk som tar ansvar for miljøet også er mer ansvarlige på andre områder, som for eksempel å betale lånene sine. Det kan jo godt være det stemmer.
Hva er en miljøvennlig bil?
Her er det litt uenighet blant bankene som tilbyr slike lån. Noen godkjenner kun elbiler. Andre legger Europarådets føringer til grunn. I henhold til disse gjelder følgende:
- Elbiler
- Etanolbiler E85
- Natur- og biogassbiler
- Bensin- eller dieseldrevne biler med co2-utslipp lavere enn 120 g/km
Ettersom bobiler er dieseldrevne, faller de utenfor de tre første kategoriene. Et tungt kjøretøy som en bobil vil også ha et større utslipp enn 120 g/km. Grensen er egentlig lagt for personbiler, men bankene ser ut til å holde seg til denne.
For mer informasjon om grønne lån, kan du besøke norskkreditt.no.
Hva er bankenes beste tilbud for bobilkjøpere?
Vi lurte litt på hvor firkantede bankene var i forhold til disse vilkårene. Formålet med slike avgrensninger er jo å motivere folk til å kjøpe de mest miljøvennlige produktene, som for eksempel de bobiler som kommer best ut av miljøtester.
Vi tok en sjekk av tre store banker som tilbyr «grønt lån» eller klimalån til bil. Det er tatt utgangspunkt i et lån på 400 000 kroner med ti års nedbetalingstid. Vi sendte en henvendelse til disse bankene om de hadde noen spesielle tilbud til bobilkjøpere her, i tilfelle noe gikk under radareren.
Dnb Bank ASA har i henhold til Finansportalen for øyeblikket den laveste renta for grønne billån, nemlig 4,84 %. Bankens kundebehandler sier at de har samme regler for søknad om bobillån som andre kjøretøy og henviser til sin nettside. I henhold til denne gis klimalån kun til kjøp av nullutslippsbiler og vil følgelig utelukke bobiler.
Bankens alminnelige bobillån kommer opp med en rente på 5,45 % for samme beløp. Månedlig terminbeløp for de respektive lånene er kr 4 189 og kr 4306 altså em forskjell på 117 kroner.
AS Financiering svarer at de kun gir grønne lån til rene elbiler eller hybridbiler.
S-banken gir, skuffende nok, ikke lån til bobiler overhodet.
Det tre beste lånene til kjøp av bobil for øyeblikket (nov 2018), ikke inkludert miljøfaktoren, blir da disse:
- AS Financiering, effektiv rente 5,24 %
- Dnb Bank ASA, effektiv rente 5,45 %
- Gjensidige Bank, effektiv rente 5.64 %
Hvor miljøvennlige er egentlig bobilene?
Klimaregnskap er kompliserte saker, og diskusjonene går høylytt om hva som skal inkluderes eller utelates i regnestykkene.
En elbil har for eksempel intet co2- utslipp når den kjører, men produksjonen av selve bilen har vist seg å forårsake betydelig forurensning. Det blir feil å ikke samtidig ta med dette.
En bobil som brukes på samme måte som en personbil, vil selvfølgelig forurense mer. Men ettersom bobiler normalt brukes til ferie, er det mer korrekt å sammenlikne den med andre måter å ta ferie på. Da er det en rekke forhold som skal tas i betraktning, det være seg hotellopphold eller flyreiser.
Fiat refererer i sine annonser til en undersøkelse fra et italiensk universitet som konkluderer med at med bobilferie reduserer du klimautslippet med 52 % sammenliknet med tradisjonell ferie («Unita Abitative Mobili» Paolo Flamma, Universitet i Pisa 2015).
Østfoldforskning holder på med en tilsvarende undersøkelse på vegne av Norges Caravanbransjeforbund. Det er forventet at denne rapporten vil kunne si noe om bobilens
- Utslipp per kilometer, sammenlignet med alternativer.
- Utslipp per overnatting.
- Utslipp per bobiltur.
- Utslipp for alle bobiler sammenlignet med alternativ ferie.
Andre undersøkelser har konkludert med at cruiseferier er den definitive miljøverstingen når det kommer til utslipp. Ferier som inkluderer flyreiser kommer også definitivt høyere opp enn når du tar landeveien. Den nevnte italienske undersøkelsen konkluderte med at bobilfrie vinner klimamessig over personbil med hotellovernatting for samme tur. Det finnes imidlertid en tysk undersøkelse fra 2013, hvor de kommer noenlunde likt ut.
På tide med grønne bobillån?
Vi ser egentlig ingen grunn til at bankvesenet ikke skal tilby grønne bobillån. Det vil oppmuntre bobilkjøpere til å velge de gunstigste alternativene for klimaet, og produsentene til å lage enda mer miljøvennlige bobiler.
Man behøver bare finne de passende verdier som karakteriserer bobilene i den riktige enden av utslippsskalaen. Noen banker som vil ta opp hansken?