Däck till husbilar

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Däck till husbilar

Det ställs stora krav på däcken till din husbil. Kontaktytan mot vägbanan är, per däck, inte större än din handflata och det är denna yta som ska kunna överföra alla krafter till vägbanan och däcksidan är dessutom en del av fjädringen.

Ett felaktigt lufttryck i däcken leder till snabbare slitage, större risk att incidenter inträffar och högre bränsleförbrukning.

Det finns även anledning att kolla om däcken inte slits jämnt över hela slitbanan. Snedslitna däck indikerar exempelvis felaktig hjulinställning så kolla detta extra noga, inte minst om du håller på att investera i en begagnad husbil.

Däck till husbilar

Däck till husbilar

Däcket ska inte bara överföra kraften till vägbanan, det ska också behålla greppet vid bromsning och kurvtagning. För att kunna göra det på ett bra sätt krävs att gummiblandningen är väl avvägd och att slitaget inte gått så långt att det börjar påverka egenskaperna. Visserligen gäller 1,6 millimeter som minsta mönsterdjup över hela EU men då är egenskaperna påtagligt sämre än de var när däcket var nytt. Är däcket dessutom gammalt blir den negativa påverkan än större och i exempelvis Tyskland får däck på en husvagn inte vara äldre än sex år. Har du koll på det när du far iväg på semestern?

Många underskattar vikten av vilka däck som väljs och tittar vid köp ofta mest på priset men det kan få negativa effekter vad gäller både komfort och säkerhet. Det är inte nödvändigtvis så att det dyraste däcket är bäst men det billigaste är kanske inte för den skull det mest prisvärda.

Däck till husbilar

Är du osäker på vilka däck du ska ha till husbilen? C-däck, RF-däck, XL-däck, lågprofilsdäck… Det finns många olika däcktyper för husvagnar och husbilar. Därmed kan det vara svårt att veta vilken däcktyp du ska välja. Lastbärigheten är en viktig faktor som påverkar valet. Var du kör har också betydelse. Om du bara kör på sommarhalvåret räcker det med sommardäck, men om du även kör på vintern behöver du vinterdäck, alternativt däck med året-runt-egenskaper för mildare vinterväglag.

Lufttrycket

Däck till husbilar

Däck till husbilar

Lufttrycket är högt i husbilar, sällan under 4,5 bar när däcket är kallt, vilket ställer större krav på ventilerna så kolla även dessa med jämna mellanrum. Skulle du se sprickbildningar på såväl däck som ventiler ska du åtgärda detta omedelbart.

Det viktiga är att du kollar lufttryck och skick oftare än du tror behövs, en god tumregel är en gång per månad, eftersom rätt lufttryck spar både bränsle och däckslitage

Åldersmärkning av däck

På däcksidan finns gjutet en kod efter ordet «DOT» (med viss mellanliggande information om bland annat bärighet)

Däck till husbilar

Däck till husbilar

Före år 2000 består denna kod av tre siffror, exempelvis 448 följt av en pil. Då betyder det att däcket är tillverkat vecka 44 år 1998.

Efter år 2000 består det av fyra siffror, exempelvis 4607. Detta däck är tilverkat vecka 46 år 2007.

Det är kontroversiellt hur snabbt ett däck åldras. Däcket på en husvagn får i Tyskland inte vara äldre än sex år och över tio år får skäligen anses olämpligt oavsett mönsterdjup. Däck skall alltid bytas om det uppvisar sprickbildningar.

Det finns tabeller som visar hur mycket bärighet däck har vid olika lufttryck. I dessa tabeller kan man också se att däck med olika dimensioner skall ha ganska olika tryck i däcken.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.