Bybobiler
Bobil Nyheter: Nå kommer bybobilen
Bybobil: Denne bobiltypen virker som det beste av begge verdener. Den gir en kjøreopplevelse som en vanlig stor bil, samtidig som den er utstyrt med alt man trenger for å leve komfortabelt. Litt trangt, muligens, men vi er ikke blant dem som reiser til et sted bare for å henge i bobilen hele dagen. Og til overnatting er jo dette et fullverdig alternativ, sier Bremnes og griper tak i fiskestangen.
Bobiler kan grovt sett deles inn i to grupper: De på over 3,5 tonn og de under. Den “lette” bybobilen er i praksis like velutstyrt som en tyngre variant. Her er komfyr, kjøleskap, spisebord, dobbeltseng, toalett og dusj standard.
center>
Alt er bare krympet litt, for å få plass innenfor dimensjonene til en varebil med hevetak. Resultatet er en lettere og langt mer manøvrerbar «hytte på hjul».
Å kjøre på de smale skogsveiene frem til idyllen Anlaug og Sindre har funnet bortgjemt i en bukt langs svenskegrensen, for så å manøvrere seg helt frem til strandkanten, ville vært så å si umulig med en større, tyngre bil.
Vel fremme er det bare å plassere den ombygde Ford Transit’en i optimal posisjon, sprette opp sidedøren og slippe havet inn i «stua», før man om litt kan lene seg tilbake og slurpe kaffe kokt på bål i fjæra – eller på gasskomfyren i kjøkkenavdeleningen, skulle værforholdene kreve det.
Bybobil Ny trend
I Europa har bobiler av mindre størrelse vært populære lenge. Nå står for alvor Norge for tur, håper bobilbransjen. Salget av bobiler under 3,5 tonn fikk et oppsving på 19,8 prosent i 2013, mens salget av større biler falt 6,3 prosent, ifølge forbrukernettstedet DinSide.
Tendensen bekreftes av Morten Alex Myhre, daglig leder ved Stamsaas Fritid AS i Sarpsborg.
– Vi tror bybobiler blir det neste store, og at flere unge urbane mennesker vil velge denne biltypen, sier Myhre.
En undersøkelse foretatt av Norsk Turistutvikling AS gir ytterligere næring til ideen om en ny generasjon bobil-brukere, mer spontane og opplevelsesstyrte. 67 prosent av alle bobileiere mener at storbyopplevelser som shopping og byvandring er viktige ferieaktiviteter.
Over 20 prosent ønsker å kunne parkere sentrumsnært. Mange ønsker å overnatte utenfor campingplassen, og bobileiere trekker frem frihetsfølelse og/eller nærhet til natur som de viktigste grunnene.
Bybobil er Praktisk
Utover smak og behag finnes det unektelig noen gode praktiske argumenter for å velge bybobil. Bilen er liten nok til å få plass på en vanlig parkeringsplass på gata, og den kan kjøres med vanlig klasse B førerkort.
– En stor andel av befolkningen i Oslo disponerer ikke parkeringsplass i det hele tatt i tilknytning til sin bolig. Videre har fortetting ført til at det også er begrensede plasseringsmuligheter for store bobiler utenfor bykjernene, sier Myhre.
Mindre – ikke billigere
Du må ut med nærmere 500.000 kroner for en standard bybobil. Med mye ekstrautstyr og ytterligere luksus kan prisen raskt komme opp i 8-900.000 kroner. Dette er nesten like mye som du må betale for en langt større, mer tradisjonell bobil.
Og mange vil ikke se poenget i å betale like mye for en mindre, trangere bil. Men regnestykket blir mer hyggelig hvis du vurderer å også bruke bybobilen som en nummer to-bil. Dette er nemlig både mulig og lovlig, selv om den ikke er registrert som personbil.
Kilde: aftenposten.no
2 kommentarer til “Bybobiler Ny trend”