Med bobil til Preikestolen
Å kjøre med bobil til Preikestolen
Å kjøre med bobil til Preikestolen er en super måte å få seg en fin fjelltur og samtidig få oppleve et av Norges mest kjente landemerker. Når utlendinger skal til Norge er Preikestolen eller Pulpit Rock, som den heter på engelsk, ofte det landemerket som står på topp av ønskelisten deres. Det er ikke rart, fordi Den Norske Turistforening (www.dnt.no) har lagt forholdene til rette, slik at det er relativt enkelt å gjennomføre turen opp til Preikestolen.
Når man skal til Preikestolen fra Stavanger, må man ta ferge fra Stavanger sentrum til Tau. Rutetidene varierer litt avhengig om når på sommeren man drar, men ved å sjekke rutetabellene til Norled (www.norled.no/kart-og-rutetider/ferje/rogaland/) kan man se avgangene. På samme nettside finner man også link til fergetakstene, fordi prisene varierer på lengde av bobil. Fra fergekaien på Tau er det godt skiltet til Preikestolen.
Overnatting i bobil ved Preikestolen
Kjører man med bobil til Preikestolen og har lyst å overnatte, så må man parkere på Preikestolen camping (www.preikestolencamping.com). Der koster det 200,- per døgn med bobil, pluss 40,- hvis man trenger elektrisitet. Preikestolen Camping ligger ca. 4 kilometer unna Preikestolen Fjellstue hvor stien til til Preikestolen begynner. De har riktignok forlenget stien slik at den går til campingplassen, så det er mulig å gå derifra, men turen blir litt lengre. Det går rutebusser forbi Preikestolen Camping, slik at det er lett å få transport frem og tilbake fra Preikestolen Fjellstue. Der kan også være verdt å ta en middag eller lunsj, fordi den er blitt virkelig flott og fremstår mer som et hotell enn en DNT hytte. Hvis man ikke har tenkt å overnatte ved Preikestolen, så kan man parkere på parkeringsplassene ved Preikestolen Fjellstue for 150,- per dag, men her får man ikke stå over natten.
Turer til Preikestolen
Det er viktig å være klar over at turen opp til Preikestolen ikke kan gjennomføres hele året. Hvis det ligger snø er det farlig å prøve å gjennomføre turen. Hvis man skal på tur sent eller tidlig i sesongen er det viktig å sjekke med Preikestolen Fjellstue (www.preikestolenfjellstue.no), for å være sikker på at det er forsvarlig å legge ut på tur. Midt i sesongen, når Stavanger har mange cruiseskipsanløp, kan det bli en del trafikk opp til Preikestolen, så da kan det være lurt å kjøre opp på ettermiddagen, dagen i forveien, slik at man kan ta turen opp til toppen før cruiseskippassasjerene kommer. Enten det, eller så kan man gjøre det på ettermiddagen, fordi de fleste cruise skip passasjerene drar tilbake til Stavanger før 16:00. På sommeren er det lange lyse dager, så det er ingen problem å gjennomføre turen på ettermiddagen.
Løypen opp til Preikestolen er godt merket og har blitt forbedret de siste årene, slik at tilkomsten er enklere. Sherpaer fra Nepal ble hentet inn for å forbedre deler av stien og det syns, fordi de gjorde fabelaktig arbeid. Turen til Preikestolen tar normalt ca. 1,5 time og så bruker man litt under det ned igjen. Selv om det ikke er en lang tur, så er det viktig å huske på fjellvettreglene, fordi forholdene i norsk natur, spesielt på Vestlandet kan hurtig forandre seg. Selv på flotte sommerdager må man alltid ha på seg godt fottøy, ha med en tursekk med varme, vind- og vanntette klær, rikelig med drikke og selvfølgelig niste. Det er ingen muligheter til å kjøpe mat eller drikke hverken på stien opp eller på selve Preikestolen, så man må selv ha med seg det en trenger på turen.
På dager med god sikt ser man inn mot Lysebotn og man har fantastisk utsikt over Lysefjorden. Det er 604 meter rett ned fra Preikestolen og det er ikke fritt for at man får et skikkelig sug i magen når man kryper seg fram og kikker ned. Det er lett å forstå hvorfor Preikestolen er blitt et populært landemerke og det er en tur man bør få med seg hvis man er på Vestlandet.
Leie bobil i Norge (Bobil i Oslo eller Bobilutleie i Stavanger)?
Faktaboks Preikestolen:
Estimert tid å gå: Ca. 2 – 3 timer
Distanse: Ca. 4 km
Nivå: Middels til krevende. Stien er godt tilrettelagt, men det er varierende terreng.
Sesong: April – oktober