Tips inför första husbilköpet

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Tips inför första husbilköpet

Det är spännande att köpa sin första husbil. Några tips om vad du bör kolla upp och tänka på när du köper en begagnad husbil.

Tips inför första husbilköpet

Tips inför första husbilköpet. (Bild: Campingbil.net)

– Det viktigaste är att sätta en budget. Mindre husbilar är billigare både i inköp och drift. Många nya husbilar tappar upp till hälften av sitt värde de tre första åren. Därför är det smart att titta på bilar som har några år på nacken. Gör en budget med alla bilkostnader (bränsle, skatt, försäkring, parkering) så ser du vad husbilen får kosta. Kom ihåg att ha en buffert för service och reparationer.

För att hitta din husbil, sök på de stora annonssajterna. Provkör olika objekt du är intresserad av, och provkör gärna mer än ett exemplar för att bättre lära känna en husbilmodell. Ställ frågor och ha inte bråttom.

Vad ska jag tänka på när jag har hittat en intressant husbil?

Skaffa dig en uppfattning om det allmänna skicket på husbilen. Hur är den att köra? En bra begagnad bil ska inte bara se fin ut utan också vara stabil på vägen och kännas smidig.

  • Lyssna på hur motorn låter. Det ska inte finnas några onormala ljud eller vibrationer, motorn ska svara jämnt vid gaspådrag, och en husbil ska aldrig läcka olja.
  • Hur tar bromsarna? Bilen ska inte dra snett eller skaka vid inbromsning.
  • Interiör och exteriör. Titta efter bucklor och skador längs karossen. Syna även inred­ningen. En hel och ren husbil utan obehagliga dofter bevarar sitt värde bäst.
  • Rost? Kolla alltid skärm- och dörrkanter och ställen som är utsatta för smuts och saltangrepp. Väldigt få skador täcks av rostskyddsgarantin, som i princip är värdelös.
  • Kontrollera att all elektronik fungerar som den ska. Repara­tioner av AC, elhissar, elspeglar och ljudanläggning kan kosta många tusenlappar.

En annan viktig del av husbilens utrustning är däck. Du kan spara många tusenlappar om både sommar- och vinterhjul är i bra skick. Mönsterdjupet för däck bör vara minst 3 millimeter.

– Om du köper begagnad husbil från en seriös husbilförsäljare får du i regel garanti på köpet, dessutom gäller Konsumentköplagens reklamationsrätt. Husbilar som säljs av privatpersoner har lite lägre priser, men det kan vara mer riskabelt att själv säkerställa bilens skick eller ta reda på ifall den har några skulder.

Service- och besiktningshis­torik är viktiga saker att kontrollera för att se att husbilen har skötts på rätt sätt. Är den importerad? Luckor i serviceboken sänker en husbils värde men ger sam­tidigt prutmån. Kolla även att säljaren verkligen äger husbilen. En hel del uppgifter om ägare och husbilens tekniska data finns hos Transportstyrelsen.

Vad ska man ha för husbilförsäkring?

Vissa husbilar är dyrare att försäkra än andra, här gäller generellt regeln att ju starkare motor en husbil har desto högre blir din premie. Din försäkringspremie har också att göra med försäkring­ens omfattning. För en husbil i trafik är det lag på att ha tra­fikförsäkring, men den täcker enbart skador som du orsakar andra. I en halvförsäk­ring ingår bland annat glas, brand och stöld. Det räcker ofta för lite äldre husbilar. Om du köper en nyare husbil med få mil och där fabriksgarantierna har gått ut, rekommenderas en helförsäkring som innehåller det mesta för att du ska känna dig trygg.

Källa: motormannen.se

Annonse:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.