Campingbil.net

Rätt lufttryck och stabila däck

​Rätt lufttryck och stabila däck viktigt på husbil

​Rätt lufttryck och stabila däck viktigt på husbil. På en tung husbil är det viktigt att däcken är av hög kvalitet som ger stabila och säkra köregenskaper.

​Rätt lufttryck och stabila däck viktigt på husbil

​Rätt lufttryck och stabila däck viktigt på husbil

Viktigt är också att däcken har rätt lufttryck. Generellt är vi dåliga på att kolla lufttrycket regelbundet. En enkät som Nokian Tyres har gjort visar att endast knappt 30 procent av svenska bilister kollar lufttrycket minst en gång i månaden. Även torrsprickor är vanliga på husbilsdäck, då bilen ofta står stilla länge.

Registreringen av nya husbilar är rekordhög och fler väljer husbil istället för husvagn. Även försäljningen av begagnade husbilar ökar kraftigt. Vid köp av en begagnad husbil är det viktigt att kolla däcken noga. Är mönsterdjupet tillräckligt, minst fyra millimeters mönsterdjup rekommenderas, och ser däcksidorna bra ut? Många husbilar används bara under sommarhalvåret och står stilla resten av året. Risken för torrsprickor ökar när däcken blir äldre.

− På en tung och hög husbil ställs betydligt större krav på däcken än på en personbil. Däcken ska kunna bära tunga laster och ge stabila köregenskaper. Därför rekommenderas robusta däck med stålbälteskonstruktion på slitbanan. Om däcken dessutom har lågt rullmotstånd så minskar husbilens bränsleförbrukning, vilket sparar flera hundralappar om året, berättar Jon Persson, produktchef på Nokian Däck AB.

Får lågt lufttryck farligt

Svenska bilister är väldigt dåliga på att kolla lufttrycket. Cirka 70 procent av bilisterna kollar trycket för sällan och många av dem kör med för lågt lufttryck. På husbil är det ännu mer viktigt att ha rätt lufttryck.

− På en tung husbil utsätts däcken för betydligt större belastning och sidokrafter än på en personbil. För lågt lufttryck påfrestar däckens stomkonstruktion och risken för däckskador ökar. Även däckslitaget ökar, 30 procent för lågt tryck halverar däckens livslängd. Dessutom understyr bilen och vid undanmanöver är risken stor att bilen börjar sladda. Lufttrycket bör kontrolleras var tredje vecka, rekommenderar Jon Persson.

För att förlänga livslängden på husbilsdäck bör de skyddas mot solljus när bilen står stilla. Allra bästa är om fordonet pallas upp, däcken tas av och förvaras i ett mörkt och svalt utrymme. Däcken håller längre om deras plats skiftas med jämna mellanrum, vilket innebär att framdäcken skiftas bak och bakdäcken fram. Däcken slits då mer jämnt eftersom drivdäcken alltid slits mer.

Exempel på husbilsdäck av hög kvalitet:

Sommardäck:
Vinterdäck:

Bildelar och tillbehör

Reservdelar till husbilar och bilar gör ofta ett stort hål i plånboken. Slitdelarna måste oundvikligen repareras efter några år och det avser ofta höga utgifter. Som 123bildelar.se visar, behöver det inte vara så. Du kan hitta delar till behagliga priser: Katalysatorer, belysning, bromsbelägg, vindrutetorkare, kopplingar och mycket mer. Välj bara en kategori och sedan det fordon till vilket du behöver delar. Detta är viktigt eftersom, till skillnad från motorolja, kan du använda endast typspecifika reservdelar. Är du fortfarande osäker på att någon del passar din bil, är vi tillgängliga via telefon eller e-post för konsumentrådgivningar. Vår arbetsgrupp hjälper dig gärna att välja lämpliga reservdelar!

Oljebyte

Motorolja til husbilar
Att byta eller fylla på arbetsvätskor i bilen är varken svår eller kostsam uppgift, men att hålla motorolja på rekommenderad nivå i motorn förebygger många skador som kan uppstå om man försummar det. Nästan på samma sätt fungerar det hos växellåda, servostyrning, och förstås bromssystem, där man har ingen rätt att glömma kontrollera och byta bromsvätska, eftersom här gäller det inte bara dyrbara materiella konsekvenser, utan säkerheten för alla trafikanter. Alla motoroljor, smörjmedel och bilvätskor är tillgängliga till rimliga priser motorolja-online.se

När ska man byta motorolja?

Svar: Serviceintervallet varierar mellan olika bilfabrikat – och till och med mellan olika motortyper av samma fabrikat. De flesta tillverkare anger dessutom två intervaller, dels i mil, dels i tid, och det är den gräns som först uppnås som gäller. (Fiat anger till exempel för ett av sina motoralternativ 3 500 mil eller vartannat år.)

 

Exit mobile version