Kör säkert i påsk

Kör säkert i påsk

Påsk betyder mer trafik än vanligt på vägarna och tyvärr också fler olyckor. Ska man köra bil i helgen gäller det att ta det lugnt och tänka till för att minimera risken att något händer.

Under påsk, precis som vid andra storhelger, ökar trafiken på våra vägar. Förutom att risken för olyckor ökar på grund av fler bilar kan även vädret ställa till det. Så här års börjar det bli vår på många håll men det kan samtidigt finnas risk för halka om temperaturen växlar från plus till minus.

Kör säkert i påsk

Kör säkert i påsk

– Ska man åka till fjällen över påsken gäller det att inte vara för snabb att byta till Sommardäck även om det börjar bli vår där man bor. Trots att vi är inne i april kan det vara vinterväglag i fjälltrakterna. I kombination med att fler ger sig ut på vägarna i påsk och dessutom kan vara lite ivriga att komma fram blir risken stor att något händer, säger Kivan Kaivanipour, produktchef för bilförsäkring på Svedea.

Svedeas bästa tips om man ska ut i påsktrafiken

  • Ha gott om tid
  • Håll ordentligt avstånd till andra bilar
  • Tänk på att det fortfarande kan vara vinterväglag och halt på vissa ställen
  • Välj vägar med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror då de är säkrare
  • Kontrollera bilens lampor så att man både ser och syns ordentligt

Rätt däck sparar pengar

Det är dags för många bilister att byta till sommardäck. Energimyndigheten besöker däckverkstäder under våren och sommaren för att kontrollera så att nya däck lever upp till kraven på energimärkning.

Energimärkningen ska göra det lättare för konsumenten att välja rätt däck. Märkningen visar däckets energieffektivitet, väggrepp vid vått väglag och buller. Valet av däck påverkar både klimatet och plånboken.

– Varje steg i energimärkningen motsvarar en besparing på cirka 1 deciliter bränsle på 10 mil. Med energieffektiva däck och sparsam körning kan en genomsnittlig bensinbilist spara runt 1 700 kronor per år i bränslekostnad.

Viktiga datum

  • Det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck mellan 15 april-1 oktober om det inte är vinterväglag.
  • Du får ha vinterdäck från den 1 oktober-15 april.
  • Du måste ha vinterdäck mellan 1 december-31 mars om det är vinterväglag.
Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.