Bobilreise til USA – Regler og visum

Bobilferie i USA? Sjekk visumreglene først!

Skal dere legge bobilferien til USA bør dere sjekke informasjonen om å få innreisetillatelse. Les mer om visum og regler for reise til USA her.

Passasjerinformasjon og adresse på første overnatting.

De amerikanske myndigheter krever utvidet informasjon for at du skal få innreisetillatelse til USA.
Før du skal reise, må du derfor gjøre følgende:

  1. Fylle ut Secure Flight og APIS (senest 72 timer før avreise)
  2. Fylle ut ESTA (myndighetene anbefaler at dette gjøres 72 timer før avreise)

Passasjerer som reiser til eller fra USA må være forberedt på at fingeravtrykk blir avlest og at man blir tatt bilde av. De amerikanske myndighetene bruker opplysningene til å sammenligne passasjerenes anskomt- og avreiseinformasjoner. Husk at du må ha et maskinlesbart pass for å kunne reise inn i USA.

1. Secure Flight & APIS

US Secure Flight

For reiser til/fra og via USA krever TSA (Transportation Security Administration) at du opplyser passasjernavn (som det står i passet), kjønn og fødselsdato i bestillingen. Det samme gjelder hvis du har mottatt et Redress nummer av TSA (f.eks hvis du har hatt gjentatte problemer med å få ditt boardingkort godkjent).

Når du bestiller din billett på internett vil du som regel bli bedt om å fylle ut Secure flight i bestillingsdialogen, eller fylle ut på internett 72 timer før avreise. Hvis informasjonen ikke er fylt ut senest 72 timer før avreise, kan du bli nektet ombordstigning.

Advanced Passenger Information System (APIS) – første overnatting i USA

Flyselskaper er pålagt av amerikanske myndigheter å overlevere informasjon om passasjerers første overnattingsadresse ved ankomst til USA. Disse opplysninger brukes i sikkerhetsøyemed.
Adressen på første overnatting i USA gjelder ikke for amerikanske statsborgere og innehavere av ”Green card”.

For å gjøre innsjekkingen smidigere og raskere anbefales det at passasjerer til USA fyller ut et skjema med den påkrevde informasjonen før ankomst til flyplassen.

Bobilreise til USA - Regler og visum

Bobilreise til USA – Regler og visum

2. Elektronisk System for Reise Autorisasjon (ESTA)

De amerikanske myndigheders sikkerhetskrav for reiser til/fra og via USA innebærer at du ikke kommer om bord på flyet uten en ESTA eller et gyldig visum.

Amerikanske myndigheter krever at passasjerer som ikke har visum og som oppfyller kravene til å reise på «Visa Waiver Program» fyller ut et elektronisk søknadsskjema for å få tillatelse til å reise til eller via USA (gjelder også passasjerer i transit). Søknaden kalles ESTA (Electronic system for travel authorization) og må fylles ut og sendes før avreise.
Amerikanske myndigheter anbefaler at dette gjøres senest 72 timer før avreise. I de fleste tilfeller behandles søknaden umiddelbart og svar gis online etter få sekunder, men det kan ta lengre tid.

Det er passasjerens ansvar å fylle ut ESTA og få denne godkjent. Vær nøye når du fyller ut søknaden slik at alle passopplysninger er korrekte. Ved innsjekking kontrolleres det at du har en godkjent ESTA ut i fra den informasjonen som leses fra det maskinlesbare passet. Om passopplysningene du la inn i ESTA søknaden ikke stemmer overens med det som leses automatisk nektes du innreise til USA. Tenk på at uten et visum eller et godkjent ESTA, så kan du ikke gå ombord på din reise til USA.

Et godkjent ESTA gjelder i 2 år eller så lenge passet er gyldig (den korteste fristen av disse gjelder) og kan brukes ved flere innreiser til USA. Hvis du fornyer ditt pass, må du søke ESTA på nytt. Ved innsjekk før avreise scannes passasjerens pass og flyselskapet får automatisk beskjed om at passasjeren har en godkjent ESTA.

Merk!Passasjerer som har gyldig visum trenger ikke å søke om ESTA.
Fra 8. september 2010 innførte de amerikanske myndighetene et gebyr på USD14 pr. søknad.
Søk om ESTA her

Land som deltar i Visa Waiver Program (VWP):

Statsborgere av land som ikke er medlem av VWP må kontakte den amerikanske ambassaden for å søke om visum.

De fleste skandinaviske statsborgere kan reise til USA uten visum under det såkalte Visa Waiver Program.

Hvis du ikke har et maskinlesbart pass eller har planlagt å oppholde deg i USA lenger enn 90 dager, må du søke om visum på forhånd hos den amerikanske ambassaden.

Lås ikke bagasjen

Ved reiser til, fra eller via USA bør du IKKE låse bagasjen din, om du ikke har en såkalt TSA lås (godkjent av amerikanske mydnigheter). Er kofferten din låst på reiser til, fra eller via USA og blir skadet om de amerikanske myndighetene bryter den opp, dekker ikke flyselskaper slike skader.

Leie bobil i USA? Bestill bobil her – les mer.

Kilde: SAS

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.