Campingbil.net

Husbil semester Norge

Husbil semester i Norge

Husbil camping Norge

Hyr husbil i Norge och upplev den vackra naturen. Norge är känt för sin storslagna natur med fjordar, berg och midnattssol.  Upptäck Norge i ditt eget tempo. Med husbil har du friheten att välja var du vill tillbringa natten.

Norge är kanske mest känt för sina fjordar. De mest populära är den långa Sognefjorden och Hardangerfjorden med sina berömda körsbär och äppelträd. Vädret är som bäst från juni till augusti. Under dessa månader är öarna också mest tillgängliga för husbil turister. Stolta fjäll, ändlösa vidder, salt hav, vitmålade kustidyller, fiskrika älvar, frodigt inland, hög himmel, frisk luft, rent vatten. Här finns det natur som räcker till alla och här kan man leva närmare naturen än de flesta gör till vardags. Att campa i husbil är ett populärt nöje på somrarna i Norge, och det finns mängder med husbil campingplaster.

Allemansrätten finns alltså i Norge ( wild camping ) där den dessutom återfunnits i lagtexten betydligt längre än i Sverige. Den norska allemansrätten skiljer sig från den svenska genom att dela på in- och utmark. Du har full rätt att fritt ta dig fram i «utmark» dvs på stranden, i skogen, på fjället och i andra områden som inte är brukade. Det är däremot inte tillåtet att ta sig fram i «inmark» utan tillåtelse från markägaren. Som inmark räknas odlad mark och ängar, ängslotter, skogsplanteringar och liknande områden där allmänheten kan vara till skada för ägaren eller brukaren av marken.

Nationella Turistväger

Den norska projektet Nasjonal turistvei innebär att ge vissa vägar i Norge en särskild kvalitetsstämpel och marknadsföra dem som sådana. Det finns många sevärda vägar i Norge, men man vill visa vägfarande turister på vissa vägar som särskilt sevärda och garantera viss service som bemannad turistinformation och rastplatser på intressanta ställen. Vägarna ska inte vara så snabba utan resenärerna ska tillåtas ta tid på sig. Flera uppfyller inte alls krav på bredd och snabbhet för vägar med de vägnummer de har, men det kan till och med göra dem mer intressanta som turistväg.

Trafikregler:
– Man måste använda bilbälte och billjus under hela dygnet.
– Det är förbjudet att prata i mobiltelefon medan man kör såtillvida man inte använder handsfree.
– Promillegränsen i Norge är 0,1 promille.
– Vid tät dimma, mycket regn, snö eller is måste man anpassa hastigheten efter rådande väderförhållanden.

Vägarna
De norska vägarna är smala och går genom ett kuperat landskap som ibland gör dem överskådliga. På grund av dessa förhållanden är hastighetsgränsen låg, med en max hastighet på 100 km/t på motorväg, 50-80 km/t på landsvägar utanför storstäder och 30-50 km/t i storstäder och samhällen. Det finns många automatiska kontroller (hastighetskameror). Fortkörningsböterna i Norge är höga och betalas som regel direkt på plats.

Linker:
Bobilportal.no

Rastplats Norge

VisitNorway.se

Nationella Turistväger

Tips och regler på norska campingplatser

Campingguider

wikipidia.se, visitnorge.no

Camping Norge App: En app för dig med med information om ställplatser i Norge. Applikationen har många användbara funktioner, men den är först och främst enkel att använda.  Man kan hitta sin nuvarande position och därefter se vilka campingplatser som finns i närheten. På kartan kan man välja område och sedan klicka på den campingplats man önskar besöka eller veta mer om. När man klickar på den önskade campingplatsen visas:
– Antal stjärnor
– Organisation
– Öppningstider
– Telefonnummer + genvägsknapp för snabb bokning
– Länk till campingplatsens egen webbsida
– Route Planner (visar rutten, avstånden och restiden till campingplatsen från den aktuella positionen). Camping Norge iPhone App och Camping Norge Andriod App

Visitnorway.no – i nærheten är en kostnadsfri app för iPhone och Android och som ger dig flera tusen användbara tips på resan i Norge. Den nya appens motto är «i nærheten». Den hjälper dig att hitta aktiviteter, evenemang, sevärdheter, restauranger och hotell där du befinner dig. Visitnorway.no iPhone App och Visitnorway.no Andriod App

 

Husbil Sök Norge – Snabbt, smidigt & enkelt

Exit mobile version