Husbilens batteri – vad behöver du?
Husbil – Tips och råd
För att du ska få en lång livslängd på din husbils batteri så är det vikigt att du ser över det och håller spänningen uppe. Ett batteris grundkonstruktion har länge varit densamma men dagens batterier har bättre materialval och klarar dessutom flera laddningscykler.
Husbilens batteri – vad behöver du?
Ett syrabatteri behöver vara stående medan AGM eller gel batterier klarar av att vändas. AGM och Gel batterier är mer stöttåliga, vilket är fördelaktigt på ojämna vägar. Om du inte väljer att köpa ett AGM eller Gel batteri som bodelsbatteri utan istället väljer ett syrabatteri så rekommenderar vi att du väljer ett fritids/marinbatteri till din husbil. Ett fritidsbatteri klarar att generera ström under längre tid och klarar urladdningar bättre än vad ett startbatteri gör.
Så fungerar batteriet
Ett batteri lagrar energi. Det skapar inte energi. Ett batteri som inte laddas och fylls på med ny ström regelbundet slutar så småningom att fungera.
Spänningen i batteriet
Spänningen i fulladdad cell är 2,12 Volt. Det innebär att ett fulladdat batteri som har sex celler har en sammanlagd spänning på 12,72 Volt. Ett batteri med tre celler har en spänning på 6,36 Volt.
Om ett 12-Voltsbatteri är «halvladdat» har det en laddningsgrad på ungefär 12,4 Volt. Om batteriet har en laddningsgrad på under 12,4 Volt måste det laddas.
Därför är det viktigt med laddning
När batteriet laddas ur övergår blyet och blyoxiden som tidigare fanns på blyplattorna till blysulfat. Blysulfatet bildar också vatten som späder ut svavelsyran. Att det bildas blysulfat är en helt naturlig del av processen i ett batteri. Vid en uppladdning av batteriet återskapas nämligen blysulfatet till bly, blyoxid och svavelsyra.
Om batteriet får stå urladdat under en för lång tid växer kristallerna av blysulfat så mycket att det kan inträffa en sulfatering. Vid en sulfatering förstörs batteriet helt och hållet eftersom det inte går att återskapa så stora kristaller till bly, blyoxid och svavelsyra. Det är vid en sulfatering som batteriet rostar.
Husbilens batterityp
Som husbilsägare kan du stöta på olika typer av batterier. Dels startbatterier och dels AGM batterier samt Gel-batterier. Startbatterier är till för att skapa hög ström under kort tid vilket just behövs vid motorstart. Medan AGM och gel batterier är så kallade bodelsbatterier. Ekonomi och användning avgör vilken typ av batteri du behöver till din husbil.
Spara husbil Batteri
– Satsa på AGM eller Gel batterier om du ska köra på vägar som är ojämna.
– LED-belysning: Ett enkelt sätt att dra ned på elförbrukningen är att byta de traditionella lamporna till energisnål LED-belysning. Drar en tiondel strömeffekt jämfört med halogenlampor. Finns i en mängd olika storlekar och former med allt mellan 5 och 15 dioder. Lumen 80 – 160 beroende på modell. Cirkapris: 39 – 100 kronor.
– Byt ut det befintliga 75 Ah-batteriet till ett på 105 Ah. Ett annat alternativ är att parallellkoppla två batterier. Då bör man använda två batterier med samma styrka och av samma sort. Blanda aldrig syrabatteri med gelbatteri
– Plocka inte bort batteriet under vintern utan ladda det var 6-8 vecka i ca 3 dagar.
– Laddar förbrukningsbatteriet under färd och eliminerar spänningsfall. Har inbyggt relä som förhindrar att startbatteriet laddas ur.
Batteri och vinterförvaring
Ett urladdat batteri fryser vid minus sju Celsius medan ett fulladdat batteri fryser först vid minus 67 Celsius. Så rekommendationen är att ha batteriet fulladdat men du behöver inte ta in det inomhus. Ett batteri självurladdas snabbare vid varmare temperatur. Koppla bort allt som förbrukar ström på husbilen när det inte används och ladda sedan batteriet var 6-8 vecka i ca tre dagar.