Bobilferie med hund og katt til Sverige

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Nye regler for reiser med hund og katt til Sverige

Fra 1. mai 2013 er det innført nye regler for reiser med hund og katt til Norge. Dette påvirker alle som skal på bobilferie til Sverige med sine kjæledyr.

Fra 1. mai må hunden din ha ID-merke, eget pass og dokumentert behandling mot revens dvergbendelorm når du skal tilbake til Norge etter å ha vært på Sverigetur. Bendelormbehandlingen skal gis av veterinær, senest 24 timer før hunden passerer grensen til Norge. Veterinæren skal dokumentere behandlingen i hundens pass. Kravene gjelder også for deg som bare skal på dags- og helgetur til Sverige.

Det har vært krav om bendelormbehandling av hund fra Sverige siden 2011. Tidligere kunne man selv behandle hunden og ha med seg en egenerklæring, nå skal behandlingen gis og dokumenteres av veterinær. Mattilsynet anbefaler at hunden også behandles på nytt etter at den har kommet til Norge.

Reise med bobil til Sverige med hund og katt

Bobilferie til Sverige med hund og katt. Nye regler fra 1. mai 2013

Mattilsynet frykter dødelig parasitt

De nye reglene skal hindre at den farlige parasitten revens dvergbendelorm importeres til Norge. Dette er en parasitt som kan smitte fra dyr til mennesker, og som kan være dødelig for mennesker.

I land der revens dvergbendelorm er utbredt (bla Sverige) er det ikke anbefalt å spise selvplukkede bær og sopp uten å varmebehandle disse først. Infisert avføring fra rev kan komme i kontakt med bær og sopp og smitte mennesker som spiser dette.

Til nå har Norge hatt en egen overgangsordning med Sverige, men EU tillater ikke lenger at Norge og Sverige har egne regler for innførsel av hunder. Norge er forpliktet gjennom EØS-avtalen til å ha det samme regelverket som resten av EU.

Hundeeiere må ta ansvar

Mattilsynet oppfordrer nå alle hundeiere til å ta ansvar, og behandle hunden slik at den ikke tar med seg smitte til Norge. Dette gjelder også på korte dags- og helgeturer til Sverige.

Hvis du kommer på grensen uten å ha alt i orden vil hunden bli avvist på grensen. Hunden må behandles av veterinær, og vente i 24 timer før den kan tas med inn i Norge. Den slipper ikke lovlig inn i Norge uten pass, ID-merking og dokumentert bendelormbehandling.

Hunden kan få bendelormbehandlingen i tidsrommet mellom 120 timer og 24 timer før den krysser norskegrensen. Hunden kan også behandles i Norge før reisen, dersom hunden kommer tilbake til Norge i løpet av 120 timer etter behandlingen. Hvis hunden har vært mye ute i svensk skog og mark anbefaler vi på det sterkeste at eier behandler hunden etter hjemkomst til Norge.

Faktaark_ Reise med hund fra Sverige til Norge – nye regler 1.mai 2013

Veileder: Slik reiser du med kjæledyret ditt

Kilde: Mattilsynet.no

Annonse:

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.