Håll koll på kylskåpet i sommarvärmen

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Kylskåpet i Husbilen

Husbil Utrustning och Användning: Kylskåpet

När man sitter i solen kommer temperaturen under en varm sommardag ofta upp över 30 grader, vilket betyder att en liter mjölk som håller 15 grader alltid verkar kall. Men faktum är, att den likväl kan ha en temperatur på 15-18 grader. Det gäller också andra matvaror och när det gäller mjölk och pålägg kan familjen riskera att bli mycket sjuka.Dometic 
Kylskåp som monteras i moderna husbilar idag, har bättre kylteknik än äldre modeller, så ju äldre ditt kylskåp är desto mer uppmärksam bör du vara.

Dometic som är den förande kylskåpsproducenten i Europa, testar varje år sina kylskåp på ett laboratorium i Karlsruhe, Tyskland. En undersökning av 2004 års modeller visar att när kylskåpen går på optimal styrka och temperaturen utanför är 32 grader kan det uppnå en kyltemperatur på 4 grader. Det oavsett om energikällan är gasol, 12V eller 220/230 V. Det är mycket bra med en kylskåpstemperatur på 4 grader, men det finns en del förbehåll som man bör tänka på.

Aldrig helt säker

Även om man på en campingplats är tillkopplad 220/230 V kan man mycket väl riskera att bara få t.ex. 190-200 V in i vagnen. Vissa gasoltuber mister tryck när de håller på att ta slut. Om energikällan sviktar, nedsätts kyleffekten.
När temperaturen utanför stiger över 32 grader får även ett helt nytt kylskåp det svårt, vilket betyder, att kylskåp av äldre modeller får det ännu svårare. Den ventilationsluft som kommer in i kylskåpet skall helst vara kylig. Sitter ventilationsluckan t.ex. i ett förtält med uppvärmd luft eller direkt i solen, nedsätts kyleffekten.

Om fler av ovanstående faktorer är gällande skall man hålla ett extra öga på sina matvaror under varma sommardagar.

Detta kan man göra själv

Det finns fler saker som man kan göra själv för att hjälpa kylskåpet på vägen en varm sommardag.

1. Se till att handla råvaror som kött och mjölk så nära inpå användningen av dem som det går.
2. Köp matvaror som redan är kalla – även t.ex. dricka.
3. Håll kylskåpet stängt.
4. Komplettera ev. med en kylbox eller kylelement. Sistnämnda finns på de flesta campingplatser.
5. Placera husvagnen/husbilen i skugga och gärna där det fläktar.
6. Se till att ventilationsluften är så kall som möjligt.
7. Man kan ev. komplettera med elektrisk ventilation. Det finns fler olika typer. Kostar från 450,- till 650,-. Prata med närmaste återförsäljare.
8. Kylskåpet skall alltid stå lodrätt.

campingsverige.se

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.