Forstå valuta og vekslingskurser mens du er på ferie

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Tips og triks til å forstå valuta og vekslingskurser mens du er på ferie.

Det er mange som, forståelig nok, blir forvirret når de begir seg ut på ferie og ønsker å forstå hvordan de ulike valutakursene fungerer og opererer. Noe av det mest essensielle å forstå en hvilken standard som angir valutakursen.
Å greie å selge og kjøpe valuta til riktig tid kan i stor grad bidra til å øke feriebudsjettet. Om du er på bobilferie vil eksempelvis dieselpriser og pengene du bruker på drivstoff være avgjørende for hvor mye penger du har til andre deler av ferien. Derfor kan det i disse tilfellene være svært nyttig å forstå hvordan valutaer fungerer og hvordan du kan handle med disse.

Å forstå valutakursen

Når du ser på kursen til en valuta, eksempelvis NOK eller Euro, så vil denne være sammenlignet med en annen valuta. Dette betyr at en valuta sin verdi reflekteres av forholdet til den andre valutaen. Om du eksempelvis har vært i USA på bobiltur, men nå skal reise til Japan og ønsker å veksle dine USD til japanske Yen, så vil kursen eksempelvis se slik ut : USD/JPY : 115,3. Dette blir da et såkalt valutapar/kryss. Den valutaen på venstresiden blir da basisen mens den andre er variabelen. Basisen blir i denne sammenheng 1USD, mens valutaen på venstresiden forteller hvor mye 1USD koster i japanske Yen.

Kjøpe og selge

Kjøp og salg av valutaer blir på engelsk omtalt som «bid and ask», og man har i valutakryss, som nevnt over, en pris for kjøp og en pris for salg, henholdsvis «bid and ask». Disse prisene blir også oppgitt i basisen, altså USD i dette tilfellet. Om du kjøper et valutapar, eks USD/JPY, så vil denne prisen vise hvor mye av valutaen som må betales for 1 USD, eller hvor mye markedet ønsker å selge denne for. Dette kalles å gå «long» på bransjespråket.
Man anvender kjøpspris(«bid») når man ønsker å selge et valutapar, dette blir kalt å «shorte» på bransjespråket. Dette viser hvor mye av den variable valutaen som må skaffes når man selger en enhet av basisen. Altså hvor mange Yen som må til for å selge 1 USD.
Kjøpsprisen anvendes når man skal selge et valutapar – altså når man shorter – og reflekterer hvor mye av noteringsvalutaen som fremskaffes når man selger én enhet av basisvalutaen. Med andre ord spekulerer man i når valutaer vil synke eller stige i verdi, om man treffer godt kan man tjene godt med penger.

Mange måter å lese markedet på

Alle har muligheten til å lære seg hvordan man kjøper og selger valuta på en måte som fører til fortjeneste, men dette er kanskje noe som er aller viktigst å lære for folk som reiser mye.
Det er mange ulike måter å lære seg hvordan valutamarkedene fungerer og hva som påvirker dem. Hvordan du går frem avhenger av hvor mye tid og energi du ønsker å legge i din egen læring og hva slags ambisjoner som ligger til grunn.
Det kan være en fin fordel å sette seg inn i noen teorier og akademiske verk som tar for seg slik handel. Dette gir deg en nokså dyp innsikt i temaer, men vil kanskje ikke passe for de mindre leselystne, eller de som har en aversjon mot akademiske artikler.
Om du er en person som lærer audiovisuelt så kan det være en god ide å ta kurs på nettet, som det finnes flust av. Her kan du diskutere med likesinnede og få opplæring av akademikere.
Det er også mulig å ta i bruk enkle og brukervennlige programmer som både gir deg opplæring og som muliggjør å legge inn posisjoner, altså «long» eller «short». Det går også fint an å begynne i det små også her. Dette gir deg en gyllen mulighet til å begynne å spekulere i valuta uten å risikere de største pengene.
Om du er en person som vil ut av huset når du lærer om nye tema, så er det mulig å melde seg opp på ulike kurs og seminarer som blir avholdt av profesjonelle tradere eller akademikere som har erfaring med å legge inn posisjoner på valutahandel.
Den raskeste og enkleste måten å få mye informasjon og læring på kort tid er å ta internett-kurs direkte fra en valutamegler. Her kan du i mange tilfeller få en individuell kontaktperson som gir deg opplæring og bistand underveis.

Følg med på prisbevegelser og nyheter

Verktøyene nevnt over vil gi deg kunnskapen og verktøyene nødvendig til å lese samfunnet rundt deg og hvordan dette påvirker valutakurser. Det er en fordel om du er generelt samfunnsinteressert og interessert i politikk, men dette er heller ikke nødvendig.
Allikevel er det utvilsomt at politikk påvirker valutakurser. Et enestående eksempel på dette er den amerikanske presidenten Trump. Til tider virker det som enhver uttalelse han kommer med på virker valutakurser og aksjemarkeder.
Når ha eksempelvis via Twitter proklamerte at han vil ilegge sanksjoner og gebyrer på eksportvarer fra Kina så sank dollaren ned til et historisk lavt 7,70 sammenlignet med den norske kronen. Det ble ilagt opp til 50% tollgebyrer på visse handelsvarer fra Kina.

Reisende bør lese nyheter

Dermed vil det være viktig for reisende og valutahandlere å holde et våkent øye med bevegelser inne politikk og nyheter. En god nyhet er muligens at dette er blitt enklere siden visse statsledere proklamerer sine intensjoner på sosiale medier over en lav sko.
Om du har den nødvendige teorien i bakhodet vil det være enklere å anslå hvordan visse politiske beslutninger, eller forventede politiske beslutninger vil påvirke ulike valutakurser. Det er nemlig i stor grad nyheter eller kommende nyheter som påvirker markedet. Etter hvert vil du kanskje begynne å gjenkjenne mønstre og kan i større grad greie å forutse hva som vil skje i tiden fremover og hvordan valutakursene vil endre seg.
Dermed burde du som reiser følge med på nyhetene både i det landet du oppholder deg i og det landet du ønsker å reise til. På denne måten kan du selge og kjøpe valutaer på riktig tidspunkt og dermed få mest mulig ut av pengene dine og, ikke minst, ferien din.
Kilde: Pexels

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.