Säkerhetstips För Körande Av Din Husbil
Att köra ett fordon stort som ett hus kan verkligen vara nervöst, ännu mer så med tanke på att dessa “hus” årligen blir större och större. Att kunna manövrera det på smala vägar och upp och ner för backar kan verkligen sätta ens körfärdigheter på prov. Men betyder det att du ska ge upp drömmen om en husbil och alltid förbli bunden till vandrarhem? Klart det inte gör det! Med tips från specialister från falgar-shop.se och tirendo.se/caravan-tyres (onlineförsäljare specialiserade på bilddelar och däck), kommer du utan problem kunna husbila runt.
Husvagnsdäck, backspeglar, och andra tips på säker körning
Tack vare automatiska lådor, servostyrning och effektiv inbromsning kan husbilskörning vara lika lätt som att köra en vanlig bil. Ur vissa aspekter till och med fördelaktigt: i en husbil sitter man högre och kan därför se mer och bättre bedöma trafiken framför. Det enda är skillnaden i storlek och tyngd, som gör körning något mer komplicerad.
- Välj lämpliga däck. Den stora belastningen på däcken på husbilar kräver att de är av god kvalitet. Husvagnsdäck måste tas hand om korrekt och ersättas med högkvalitetsdäck av rätt sort. Det betyder att du inte kan byta storlek och vilken hastighet och vikt däcken är anpassade för, utan att rådfråga tillverkare eller annan tillförlitlig källa. När du köper nya däck bör du också behålla samma typ av däckkonstruktion (radialdäck och diagonaldäck) som husbilen kom med från början. Om det är en gammal husvagn med diagonaldäck som inte längre tillverkas, kan du byta till radialdäck efter att ha kollat med tillverkaren.
- Ställ in speglar och kamera. Många faror kommer bakifrån. Rikta backspeglarna så att du har bra koll på vad som sker bakom dig. Men för att ha ännu bättre koll (då det på husbilar kan vara svårt att få bra syn där bak) när du backar kan en kamera eller en kompis som hjälper vara praktisk.
- Ta ut svängar. Kom ihåg hur långt ditt fordon är. Om du svänger så fort du kommer till en sväng kör du kanske ner en vägskylt, in i en kant, eller kanske till och med skadar någon med din bakdel. Iställer bör du ta ut svängen och köra lite längre fram och sedan svänga.
- Undvik trånga och låga ställen. Parkeringshus, smala bakgator, fickparkeringar och lågt hängande träd är alla saker som inte är optimala för husbilsförare. Kila inte fast dig på ett trångt ställer om du inte är säker på att du kommer kunna lämna utan problem.
- Håll låg hastighet och ha koll på hur snabbt din husbil får gå, men under 100km/h i alla fall är nog passande. Du bör dessutom se till att avståndet till nästa fordon är rejält.
- Försök hålla dig mitt i filen.
Märkning av däck
Både sommar och vinterdäck är märkta med standardinformation. På själva däcken finns det information om Varumärken, Produktnamn, Dimension (Ex: 215 = sektionsbredd i mm, 65 = sektionshöjd i förhållande till bredd, R m = radialdäck, 16 = antal tum i fälgdiameter), Lastklass (91 = belastning 615 kilo, W = hastighetskod, godkänd för högst 270 km/t.) Tubeless = slanglös, E = anpassad ECE-standard R30, 4 = Kod för vilka tester som har utförts. 4 = Nederländerna. Godkännandenummer enligt ECE R30: Först koder för tillverkare, däckstorlek och typ. Sedan kod för tillverkningsdatum – vecka och år.
Dessutom följer vi EU:s krav gällande märkning av däck. Däcktillverkarna är skyldiga att informera konsumenter om bränsleförbrukning, väggrepp på vått underlag och externt oljud från däck. Se bilden nedan.
Däcktips
Kom ihåg att man kan spara bränsle och dessutom köra säkrare genom att ändra sina körvanor.
Eco-körning kan minska bränsleförbrukningen avsevärt.
Däcktrycket måste vara korrekt och även kontrolleras regelbundet för att ge optimal bränsleeffektivitet och väggrepp på vått underlag och bromssträckor måste respekteras.
Kom också ihåg att dina däck är den enda kontaktpunkten mellan husbilen och vägen. Var därför uppmärksam på kvaliteten och prestandan på dina däck.