Campingbil.net

Köpa husbil – Tips och råd

Tips när du ska köpa husbil

Det här ska du tänka på när du ska köpa husbil.

Att köpa husbil är enkelt. Att köpa rätt husbil kan vara svårare. Det här ska du tänka på när du ska köpa husbil. Vad som är rätt i fråga om egenskaper som antal sängar, umgängesytor eller duschmöjlighet får man själv avgöra. Vad som är rätt i fråga om skick och allmän status kan vara svårare. Det är ju både en bil och en bostad, och därför bör man vara extra noggrann.

Det är flera faktorer att ta hänsyn till innan du köper en husbil. Men hur du ska använda husbilen är nog den viktigaste faktorn.K anske upptäcker du att det är en husvagn du ska köpa eller kanske ska du inte köpa något alls.

Vilken typ av husbil ska du rikta in dig på?

Din första fråga bör alltså vara: vad ska jag använda husbilen till? En andra fråga kan vara: vilka ska åka med i husbilen? För det tredje: hur mycket har jag råd att lägga på husbilen? För det fjärde: ska jag köpa nytt eller begagnat? För det femte: hur långt, hur ofta och när planerar jag att åka? Dessa frågor, och en del annat, påverkar vilken typ av husbil du ska välja.

Ska du ha hela familjen med dig? Ska du ha barnbarnen med dig, men bara ibland? Ska du mest stå på campingplatser? Ska du vara ute långa tider? Ska du bara åka i Sverige eller runt i Europa? Vill du kunna åka under alla årstider? Hur mycket pengar vill/kan du betala? Vilken planlösning känns bäst? Har du den körkortsbehörighet som krävs?

Köpa husbil – olika behov

För dig som redan har vana från att dra husvagn vet säkert ganska snabbt svaren på de här frågorna om du planerar att byta till husbil, men de tål alla att fundera över. En barnfamilj har alltid behov av större yta och fler sovplatser än ett par på två personer. Det är också värt att fundera på om flera vilja följa med som exempelvis barnbarn? Ska du resa kortare resor i Sverige eller längre utomlands? Det finns ett antal olika modelltyper av husbilar. De olika varianterna erbjuder mer eller mindre utrymme och sovplatser. De är olika till storlek både vad det gäller höjd och längd.

De vanligaste typerna är alkovbil, halv- eller helintegrerad husbil, inredd skåpbil och camper. För vardera typen finns det ett antal olika inredningsalternativ och storlekar att välja mellan. Dessutom finns det specialbyggda fordon och mellanting mellan ovannämnda typer.

Här är de olika typerna:

Alkovbil
Vill man ha en så liten bil som möjligt med många sovplatser är en alkovbil att föredra. Det kräver dock att man bäddar ner någon sittplats till säng för natten. Alkovbilen blir också högre, eftersom man ska få plats att sova i alkoven ovanför hytten. En längre alkovbil kan vara inredd med våningssängar för barnen så som det ofta är i husvagnar.

Eftersom alkovbilen är högre kan den upplevas som vindkänslig och den drar ofta mer bränsle än en lägre bil. Förbrukningen är också beroende av körsätt, vikt och motorstorlek. Numera har de allra flesta husbilar dieselmotor som är snålare. Alkovbilar har funnits länge och utbudet av begagnade alkovbilar brukar vara gott.

Halvintegrerad
Den halvintegrerade husbilen är en modell som vuxit sig allt större. Den lämpar sig bäst för den som inte behöver så många sängplatser. De kortare har en dubbelsäng på tvären eller längden i bakpartiet och sitt umgängesutrymme där fram.

Förar- och passagerarstol kan ofta vridas för fler sittplatser. För sängplatser utöver två får man räkna med att bädda på sittplatserna. Efterfrågan på separata sängar har ökat och det för med sig att också billängderna ökar. I både halv- och helintegrerade husbilar är det vanligt med högt placerade sängar bak, vilka har ett stort lastutrymme undertill.

Helintegrerad
Den helintegrerade husbilen har både hytt och bodel byggd på husbilsfabriken och är lika bred i hela sin längd. Det mest kännetecknande för inredningen i en helintegrerad husbil är att en dubbelsäng förvaras över förar- och passagerarstol. Den hissar man ner när man ska sova. Detta ger mycket utrymme kvar i bilen för annat. De första bilarna med denna plan hade ofta en U-soffa där bak, vilken dessutom kunde bäddas om till fler sängplatser.

Numera erbjuder de helintegrerade husbilarna en mängd olika planvarianter och olika storlekar. I början hade de helintegrerade oftast bara en ingång, nämligen till bodelen. Nyare modeller har åtminstone också en dörr vid förarplatsen. Här kan nämnas att det nu finns ett mellanting mellan hel- och halvintegrerad husbil. En sådan bil har en nedsänkbar säng längre bak i bilen. Om det är en bättre variant eller ej får var och en själv ta ställning till.

Inredd skåpbil
En bostadsinredd skåpbil kan vara ett alternativ för den som vill ha en enda bil, vilken då kan användas till vardags också. Det blir ett billigare alternativ sammantaget, men en sådan van är inte alltid så billig som man skulle önska. Bland dessa finns de med permanent högt tak och de som har tak som kan höjas upp när man stannar. I något fall är det sängplatser alldeles under taket.

Om man är beredd att betala finns det även skåpbilar som kan användas under vinterförhållanden, men det är inte den bästa varianten för den kalla årstiden.
Vanen har kvar skjutdörren på sidan, liksom dörrarna bak. Detta är förstås en lättmanövrerad bil, men utrymme och lastförmåga blir begränsat. I Sverige finns det företag som bygger inredning till din egen skåpbil.

Camper
Även campern erbjuder en kombination mellan vardagsbil och husbil. Den bomodul som fästs på flaket på bilen kan relativt enkelt tas av och förvaras stående. Inte något man gör varje dag, men det kan ändå vara en bra kombination om man söker flexibilitet och ett lättmanövrerat fordon med hyfsade bomöjligheter. Det finns moduler som lämpar sig för vinterbruk.

Bodelen är det viktigaste att tänka över när man köper husbil:

I det äldre beståndet är det inte så ovanligt med bensinmotorer, men numera är det dieseldrivet som gäller. Det är ju bilar med totalvikter runt 3 500 kilo som ska förflyttas. De nyare husbilarna har motorer som är väl avpassade för sitt ändamål. Även säkerhetstänkandet med AC och airbag och även antisladd och antispinn blir allt vanligare. Här kan man tänka som när man köper en personbil.

Speciellt om man köper begagnat så är fukt en fråga man ska ta på stort allvar. Fukttest är ett absolut måste oavsett om man köper privat eller genom handlare.

Det speciella man måste tänka över när man ska köpa en husbil är bodelen. Det är lite som att köpa ett hus. Vilken standard vill man ha och vad vill man betala för den?

Vilken planlösning passar den egna familjen och hur rymligt vill man ha det? Är det rörlighet man vill prioritera är det nog en mindre bil man ska välja. Planerar man att stå längre tider på campingplatser kan man göra en annan bedömning.

Man bör betänka att en bil längre än sex meter och bredare än strax över två meter blir svår att hantera på vanliga parkeringsplatser. När man ska betala för bro- eller färjepassager är det vanligt att husbilar längre än sex meter får en avsevärt högre biljettkostnad.

I detta sammanhang bör påpe-kas att noga kontrollera tillåten last, det vill säga skillnaden mellan tjänstevikt och totalvikt. Är man fler än två personer i bilen räcker till exempel 300 kilos lastvikt till nästan ingenting. Har bilen dessutom extrautrustning får man komma ihåg att den inkräktar på lastvikten.

B-kort räcker – oftast
Husbil med totalvikt upp till 3,5 ton får köras med körkortsbehörigheten B, oavsett om den är registrerad som personbil II eller lätt lastbil. Från den 1 maj 2006 registreras
i princip alla husbilar som personbil II. Före dess registrerades husbilar som lätt lastbil och mycket få hade en totalvikt över 3,5 ton, eftersom den då blev tung lastbil, vilket kräver C-behörighet i körkortet.

Med ett B-körkort utfärdat före 1 juli 1996, som aldrig varit återkallat, får man framföra en personbil oavsett totalvikt. Var uppmärksam så att körkortsbehörigheten tillåter både förare och passagerare att köra den tilltänkta husbilen.

En av fördelarna med en husbil är just friheten och det betyder att den ska vara utrustad så att man är självförsörjande i alla fall några dagar. Till bodelen hör ett batteri som laddas när man kör eller med en sladd i väggen. Uppvärmning och varmvatten får man antingen med hjälp av el eller gasol.

Hyr husbil och prova en vecka
De flesta husbilar som säljs i Sverige är tillverkade i Tyskland, Frankrike, Italien och Slovenien. Men vi har ett par svenska husbilsfabrikat. Det absolut vanligaste chassiet är Fiat Ducato, men Mercedes, Ford, Iveco, Peugeot och Volkswagen med flera förekommer också.

Det gäller att bestämma vad man är beredd att betala för – oavsett om man köper nytt eller begagnat. Har du svårt att bestämma dig: hyr en husbil och åk en vecka och prova om husbilslivet är något för dig.

vibilagare.se

Hyra Hubil Sök : Snabbt, smidigt & enkelt

Annonse:

Välj bland Europas största urval av husbilar för uthyrning. Det finns många olika storlekar på husbilar som rymmer 2 till 8 personer beroende på hur många du kommer att resa med. Med oss får du ökad trygghet, större säkerhet och marknadens bästa husbilar. 100% av våra kunder rekommenderar oss!

Exit mobile version