Campingbil.net

Gasol – Gasolutrustningen – Husbil

Skötsel av gasolanläggningen Husbil

Gasol – Gasolutrustningen Husbil

Gasol består av en blandning av kolvätena propan och butan. Namnet gasol används bara i Sverige. I engelskspråkiga länder används vanligen begreppet LPG (liquefied petroleum gas). Gasol är en gas, som har komprimerats till vätska i behållarna.

Varje år inträffar ett antal onödiga olyckor i husbilar i samband med gasolanvändning.

Ta för vana att kontrollera tätheten i din gasolanläggning med läckindikator varje gång du byter behållare eller minst en gång om året. Eftersom gasol innehåller ett luktämne kan läckage upptäckas redan vid mycket låga koncentrationer. Om du misstänker att gasol läcker ut, släck de gasolapparater som är tända och stäng huvudkranen till gasolbehållaren. Se till att det inte finns andra tändkällor i närheten.

Såhär kontrollerar du gasolutrustning
Om man följer några grundregler behöver man inte vara orolig:
Kontrollera att alla skarvar är täta med hjälp av såpvatten eller läckagedetektionsspray (aldrig med en brinnande tändsticka!). Börjar såpvattnet bubbla är det ett tecken på läckage.


Kontrollera gasslangen i husbil.
Om du upptäcker sprickor byt ut slangen mot en ny. OBS! Använd alltid slangar som är godkända för gasol och är märkta -30C. Gasolslangar är vanligen orange till färgen.
Kontrollera också din tryckregulator som säkerställer att du inte får för högt tryck till din gasolutrustning. I regulatorn finns ett gummimembran som åldras med tiden. Enklast är att byta både tryckregulator och gasolslang med jämna mellanrum t ex vartannat år beroende på hur sol- och väderutsatt din utrustning är.
Kontrollera också att ditt gasolsystem har en inbyggd läckagetestare. Läckagetestare finns i flera olika typer där den enklaste är ett U-rör med siktglas som kopplas in manuellt. I siktröret kan du se om det strömmar gasol trots att du stängt av alla förbrukande enheter. Ett billig och enkelt sätt att kontrollera tätheten i ditt gasolsystem.
Stäng alltid flaskventilen på gasolflaskan när du inte använder din utrustning så är du säker på att det inte kommer ut någon gas.

Den här filmen riktar sig till dig som har gasol i din husbil eller husvagn. Filmen ger tips på vad du kan tänka på för att få en mer säker hantering av dina gasolinstallationer. Tänk på att det inte längre är obligatoriskt med gasolkontroll när du besiktigar ditt fordon. Det är upp till dig att ta ansvar att din gasolinstallation är tät och säker. Många besiktningsanläggningar erbjuder täthetsprovning.

Gasol i Europa
Vanligtvis räcker två P11-flaskor gott och väl under en semestermånad och man behöver därför egentligen inte oroa sig, men vill man vara ute längre eller när det är kallt går det åt mera gasol. Ett utmärkt sätt att kunna ha tillgång till gasol under europasemestern är att skaffa sig ett s.k Euroset från Primagaz (art nr 483190), som gör att du till din svenska utrustning kan använda de flesta förekommande gasolflaskorna i Europa För att vara på säkra sidan kan man från respektive lands turistråd få information om var stora gasolfyllningsdepåer ligger.

Bensinstationer och färjor
Det är förbjudet att medföra öppen eld på bensinstationer och färjor. Släck därför alla gasolapparater innan du tankar bilen eller kör ombord på en färja. Glöm inte att även släcka gasen i kylskåpet. Stäng gasolanläggningens huvudventil innan du kör ombord på en bilfärja.

Vikter på gasolflaskor

PC10 komposit väger tom 6,7kg och full 16,7kg.
P11 stål väger tom 14,8kg och full 25,8kg.
PA11 alu väger tom 7.6kg och full 18,6kg

Ta kontakt med en fackman
Även den årliga täthetskontrollen av slangar och rörledningar i husbilar som hittills utförts av Bilprovningen vid kontrollbesiktningen försvinner.  Eftersom ansvaret för säkerheten nu ensamt hamnar på den enskilde husvbilsägaren rekommenderar MSB därför att man tar kontakt med en fackman om man är det minsta osäker på om installationen av till exempel kylskåpet är riktig.

Luktämne tillsatt för att varna om läcka
I sitt normaltillstånd är gasolen luktfri. För att man ska märka om den läcker ut, har ett luktämne som ger den karaktäristiska gasollukten tillsatts. Gasolen har ett högt energiinnehåll. Temperaturen vid förbränning kan uppgå till 1900°C. Gasolen är cirka 1,5 gånger tyngre än luft. Detta medför att gasol som läcker ut kan ligga kvar längs marken eller golvet under en viss tid. Av varje kilo gasol bildas cirka 500 liter gas vid läckage.

Exit mobile version