Däck till husbilar
Är du osäker på vilka däck du ska ha till husbilen?
C-däck, RF-däck, XL-däck, lågprofilsdäck… Det finns många olika däcktyper för husvagnar och husbilar. Därmed kan det vara svårt att veta vilken däcktyp du ska välja. Lastbärigheten är en viktig faktor som påverkar valet. Var du kör har också betydelse. Om du bara kör på sommarhalvåret räcker det med sommardäck, men om du även kör på vintern behöver du vinterdäck, alternativt däck med året-runt-egenskaper för mildare vinterväglag.
Mellan den 1 december och den 31 mars är det krav på särskilda däck när det är vinterväglag. Med vinterväglag menas snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria – dubbdäck får användas från och med 1 oktober till och med 15 april.
På husbilar rekommenderar vi att man använder ett C-klassat däck. Det står på däcket, exempelvis «185R14C», de har större bärighet och är stabilare i sidled. Stommen i ett C-däck ger bättre stabilitet såväl under körning som vid stillastående.
Årlig kontroll
För husbilar är snittsträckan 300-500 mil. Det är därför sällan mönsterdjupet som talar om att det är dags att byta däcken utan varningstecken såsom torrsprickor och deformationer. Därför är det svårt att säga exakt hur ofta däcken ska bytas. Inspektera dina däck varje vår inför säsong och tveka inte att komma in till någon av våra verkstäder så hjälper till med en extra koll. En bra tumregel är att räkna med nya däck var femte säsong i kostnaden för sitt husvagn/husbil.
Vanligt med torrsprickor
Många husbilar lever ett långt liv och vissa husbilar står utan att nyttjas. Vet du hur gamla däcken på din husbil är? Även om mönsterdjupet ser bra ut, kan det finnas torrsprickor i däcken. Det är inte ovanligt att däcken behöver bytas ut, trots att de har bra mönsterdjup. Däck ska förvaras svalt, torrt och mörkt.
Felaktig hjulinställning på fordon är främsta orsaken till för stort däckslitage
När är det dags att göra en hjulinställning?
•Däcken slits onormalt och /eller ojämnt
•Fordonet ”drar” åt ena hållet
•Ratten inte återvänder till utgångsläget efter en sväng
•Ratten är inte ”rak” när du kör rakt fram
•När byte av någon stötdämpare eller styrkomponent har skett
•Vid köp av en ny uppsättning däck och vill maximera livslängden
Identifiering av däckstorlek – Däckbeteckningar
1. Däckproducent (Märke)
2. Profilbeteckning / Däcktyp
3. Däckets genomsnittsbredd i mm
4. Förhållandet mellan däckets höjd och dess bredd i %
5. Radialdäck
6. Fälgens storlek i tum
7. Belastningsindex (Li), anger däckets dragkraft
8. Hastighetsindex
9. Utan innerslang (slanglöst däck, tubeless)
10. Tillverkningsdatum (XX = vecka, X = år, < = 9 årtionde)
11. Indikator som påvisar slitage (Tread Wear Indicator) (1,6 mm).
12. Supplerande beteckning för däck med högre belastningsförmåga, (RF) Reinforced.
13. Information om vinterprestanda och åretrunt däck (M+S).