Kjør trygt på motorveier i bobilen

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Kjør trygt på motorveier i bobilen

Bobilkjøring i utlandet

Motorveier i utlandet er svært sikre, men krever også mye av et bobilsjåføren. Det er lett å bli fartsblind på fine veier i utlandet!

Motorveiene regnes blant de sikreste veiene, og gir en bekvem og effektiv kjøring med god flyt. Likevel kreves det maksimal oppmerksomhet av bobilsjåføren.

Kjør trygt på motorveier i bobilen

Kjør trygt på motorveier i bobilen

– Vi nordmenn trenger å kjøre oss litt inn når vi er på motorveier i utlandet. Hastigheten er større og trafikken tettere. Så følg med i speil, planlegg forbikjøringer godt og finn din marsjfart, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF. Trafikkråd til nordmenn i utlandet

  • Hvil ofte – hver annen time anbefales.
  • Anbefalt hastighet: På tyske motorveier er det en anbefalt maks. hastighet på 130 km/t. Holder du deg under denne hastigheten, kjører du sikrere og sparer både nerver og bensin. På enkelte strekninger gjelder spesielle fartsgrenser – som områdene rundt Hamburg, Bremen, Frankfurt og München. Unngå store bøter ved å respektere disse grensene. Det er lett å bli fartsblind – hold øye med speedometeret.
  • Husk å sjekke oljen ofte, for eksempel hver gang du fyller bensin. De fleste biler har varsellampe for lavt oljenivå, denne vil gi beskjed før det er for sent.
  • Hold til høyre: Holder du deg godt til høyre i kjørebanen uansett antall filer, bidrar du til bedre plass og flyt i trafikken.
  • Hold avstand: Jo høyere hastighet, desto større avstand må du ha til kjøretøyet foran. Tre-sekunders reglen gir 80 meter ved 100 km/t. Ved køkjøring er det ekstra viktig å holde god avstand.
  • Motorveiknutepunkt: Ved inn- og utkjørsler samt ved motorveiknutepunkt bør du sette ned farten slik at du kan lese skilt, uten å være til hinder for trafikken. Slik unngår du å kjøre feil.
  • Kjørt for langt? Fortsett videre i samme retning! Ikke prøv og rygge eller en snumanøver – dette er strengt forbudt og livsfarlig. Kjør videre til neste avkjørsel, ta av, kryss over motorveien og kjør tilbake igjen.
  • Trafikk-kork: Blir det full stopp på motorvei, er det fornuftig å varsle bilene bak ved å sette på varselblinkene. Denne måten å varsle på en ganske vanlig nedover i Europa.
  • Veiarbeid: Se opp for varselskiltene og kjør forsiktig forbi. Overhold fartsgrensene og hold deg i høyre fil, som også er normalt bredere enn den venstre.
  • Ulykker: Ved stopp på grunn av ulykke eller uhell – hold godt til høyre eller eventuelt til venstre mot midtrabatten. Da får redningsbiler fri passasje.
  • Bensin: Det er din plikt å sørge for at du har nok bensin, og bensinstasjonene er meget godt skiltet. Normalt angis det hvor langt det er til neste stasjon. Må du stanse, noe som i prinsippet ikke er lov – MÅ bilen sikres (varseltrekant), hvis ikke er det straffbart.
  • Forbikjøring: Det er ikke tillatt med forbikjøring til høyre med unntak for kork og kødannelse i alle filer, da kan du kjøre forbi i høyre fil, men med stor aktsomhet.
  • Hold god avstand. Det gjelder å bruke speil, øyne og ører. Du kan bli innhentet av lynraske biler med store motorer i 200 km/t. Bli derfor ikke liggende i venstre felt – det skal bare brukes til forbikjøringer – når veien er klar.
  • Værforhold: Vær spesielt oppmerksom på værforandringer. Særlig vannplaning, tåke og plutselig glatt veibane forårsaker mange ulykker. Senk farten ved nedbør.
  • Nødtelefon: Hvis du av en eller annen grunn trenger hjelp, kan den tilkalles over nødtelefon, som er satt opp med jevne mellomrom. Hvis telefon ikke er synlig fra det sted du har stoppet, se på de hvite markeringsstolpene som står ved veikanten, med et par meters mellomrom. Markeringsstolpene har en svart pil – trekant – som peker mot nærmeste telefon.
 
Generelle rådene om bobilferie i de mest sentral europeiske landene
Kilde : naf.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.