​Ny piggteknologi

Ny piggteknologi gir vesentlig lavere veislitasje og bedre veigrep

Med gummi rundt piggkjernen istedenfor metall, vil Continentals nye teknologi både redusere veislitasjen og gi bedre grep på vanskelig føre.

Mange tenker at piggene i dekk alltid har sett like ut, men det er langt fra tilfellet. De siste årene har det vært stor utvikling på piggfronten – både når det gjelder materialer og utforming. Dette er med på å sikre bedre veigrep, mindre slitasje på veiene og bidra til at piggene holder seg på plass så lenge som mulig.

Dagens piggdekk bruker en pigghylse av aluminium, men i fremtiden kan denne bli produsert i gummi. Det vil gi vesentlig lavere veislitasje og bedre grep på is.

Dagens piggdekk bruker en pigghylse av aluminium, men i fremtiden kan denne bli produsert i gummi. Det vil gi vesentlig lavere veislitasje og bedre grep på is.

Piggene i dekk består av to komponenter: Piggkjernen og pigghylsen. Tradisjonelt sett har pigghylsen vært laget i aluminium, mens piggkjernen er produsert i hardmetall. Med Continentals nyeste pigg, åpnes det imidlertid nå for å bruke gummi som pigghylse. Det vil gi store fordeler når det gjelder veislitasje og samtidig bedre grepet under vanskelige forhold.

– Gummien er i motsetning til aluminium fleksibel, og vil derfor gi etter når pigghylsen treffer underlaget. Det gjør at det blir mindre slitasje på både pigghylsen og veiene. En tilleggseffekt av dette er at piggkjernen får inntil syv prosent bedre grep på is fordi den kan trenge dypere ned i isen, forklarer produktsjef i Continental, Knut Knudsen.

Den nye gummiteknologien gjør at piggene reduserer veislitasjen med inntil 20 prosent sammenlignet med tradisjonelle pigger.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon. Det å utvikle dekk handler nesten alltid om kompromisser, men dette er en teknologi som bidrar positivt på alle måter, sier Knudsen.

Ytterligere fordeler er nemlig at gummipiggene vil redusere støyen noen irriterer seg over fra piggdekk samt øke piggenes effektive levetid.

Continental vulkaniserer allerede piggene sammen med dekket, og det gjør i praksis at piggene ikke faller ut slik man kunne oppleve på piggdekk tidligere. Dette vil også være tilfelle med fremtidens piggdekk – uavhengig av pigghylsens materiale.

De nye piggene har ingen planlagt produksjon foreløpig, men Continental er klare på at dette er slik de ser for seg fremtiden.

– Dette er en revolusjon når det kommer til piggdekk, og det er muligheter for at vi kan se disse piggene allerede i neste generasjon piggdekk fra Continental, avslutter Knudsen.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.