Servostyringen trenger også oljeskift

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Servostyringen trenger også oljeskift!

Er det blitt tyngre å svinge, eller lugger det i rattet? Da er sjansen stor for at servostyringen trenger påfyll eller skift av olje.

Servostyringen trenger også oljeskift

VISSTE DU OM DENNE? Servostyringen trenger også regelmessig oljeskift. (FOTO: Newswire)

– De færreste er klar over at også servostyringen på biler har en egen oljebeholder. Servooljen skiftes ikke på vanlige servicer, og mange oppdager oljemangel eller lekkasje i servostyringen først etter at det er er for sent, sier Stephen Slommerud i Relekta.

Relekta leverer reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

– Kjører man lenge med for lite servoolje, kan selve oljepumpen skjære seg. I verste fall kan tannstangen gå i stykker, og da blir det fort kostbart, sier Slommerud.

Etterstad Bilverksted får inn 50-60 biler med servoproblemer i året.

– Hadde bileierne vært mer oppmerksomme, og byttet olje oftere, kunne flere skader vært unngått, sier daglig leder, Jonas Elmas på Etterstad Bilverksted.

Som oftest er det servopumpen som må byttes eller lekkasjer som må utbedres. Det koster fort 8000-9000 kroner.

– De dyreste reparasjonene skyldes at selve tannstangen må byttes, og det kan komme på 10 000-20 000 kroner, sier han.

Faresignalene

Alle biler i dag er utstyrt med servostyring. Servoen fungerer som en ekstern kraftkilde som hjelper til med å manøvreringen. Når man vrir på rattet, sendes det signaler til motoren som setter i gang en pumpe. Pumpen skaper et trykk som gjør at det blir lett å svinge hjulene.

– Opplever man at bilen er tungstyrt og at det lugger i rattet, eller det kommer hvining fra servoen når rattet vris om, bør man oppsøke et verksted, sier Stephen Slommerud i Relekta.

Slommerud anbefaler ikke folk å skifte servoolje eller reparere lekkasjer selv, med mindre man har god kunnskap om bilmotorer.

– Man kan undersøke tilstanden på servooljen selv til en viss grad ved å stikke en finger ned i servotanken og gni oljen mellom fingrene. Er det grove partikler, eller unormal farge på oljen, er dette tegn på at noe er galt, sier han.

Det tryggeste er å få profesjonelle til å utføre jobben.

– De fleste verksteder kan ta en service på servostyringen, også kalt servooljeflush. Det vil si at servosystemet får en grundig, innvendig rens. Gammel væske tappes og fjernes, og ny servoolje tilføres. Ved lekkasje må som regel flere deler byttes, sier Slommerud.

Skal man kun peile og etterfylle servoolje, kan man fint gjøre det selv. Husk bare å sjekke hvilken type servoolje som skal benyttes, det kan variere mellom bilmerkene.

– Bruk peilepinnen til å lese av det korrekte nivået i oljebeholderen. Motoren må være i gang mens målingen utføres. Når man fyller på ny olje, må man kun fylle noen centiliter om gangen, helt til man treffer riktig nivå på peilepinnen, sier han.

Skift annet hvert år

Han anbefaler å bytte servoolje hver 60 000 kilometer bilen har kjørt.

– Det kommer jo an på hvor mye man kjører, men har man et oljeskift på servostyringsystemet annet hvert år burde man være trygg. Med mindre man får en lekkasje, sier han.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.