Kjøring på autobahn

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Kjøring på autobahn

Før du trykker inn gasspedalen på utenlandske motorveier i sommer, må du vite at motoren er fri for rusk og rask.

  MOTORSTOPP: Sørg for at motoren er i form før du legger ut på bilferie i utlandet. (FOTO: Colourbox)


MOTORSTOPP: Sørg for at motoren er i form før du legger ut på bilferie i utlandet. (FOTO: Colourbox)

En bil som har kjørt rolig rundt på norske veier i lang tid, kan fort begynne å slite i høy hastighet på utenlandske motorveier. Særlig dieselbiler kan få motorproblemer.

– Ved småkjøring med mye start og stopp, oppstår det avleiringer i motoren og eksossystemet. Partikkelfilteret, som skal forhindre at sot og partikler kommer ut, blir tett, og bilen forurenser på et vis seg selv, sier Terje Tjelland i Relekta, som leverer reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

Hvis varsellampen lyser når du ligger i 150 kilometer i timen på autobahn, er ikke det noen god start på ferien.

– Det er ikke lov å stoppe langs de store motorveiene i utlandet, så da er det bare å krysse fingrene for at bilen holder til nærmeste verksted, sier Tjelland.

Bobilutleie i Tyskland

Sjekk før du drar

For å unngå at bilen stanser på motorveien, anbefaler han en kontroll av motoren før avreise fra Norge.

– Be verkstedet rense dieselpartikkelfilteret, skifte olje og eventuelt gjøre en innvendig motorrens. Da er det mindre fare for at du får problemer når du får bilen opp i skikkelig fart, sier han.

Alle dieselbiler som er laget etter 2007 er utstyrt med et dieselpartikkelfilter (DPF). Så lenge bilen innimellom kjøres i høyere hastighet over tid, vil partikkelfilteret oppnå høy nok temperatur til at sot og avleiringer brenner bort og filteret holder seg selv rent.

– Men når bilen kun brukes til småkjøring, klarer ikke motoren å bli kvitt rusket og rasket. Avleiring som dannes i motoren kan hindre bevegelsen i stempelringene, eller andre motordeler. Hele systemet vil arbeide tyngre og tyngre og til slutt stanse, sier han.

Han sammenligner med oss mennesker.

– Sitter vi lenge i sofaen og spiser potetgull og ser på tv, blir det fryktelig tøft for hjertet hvis vi plutselig løper i full fart i lang tid. Trener vi jevnlig, og presser oss litt av og til, er det bra for kropp og hjerte. På samme måte er det for bilen, den må brukes skikkelig for å ha det bra, sier Tjelland.

Mister ferie

Før sommerferien får Etterstad Bilverksted i Oslo inn drøyt ti biler i uka som skal få renset DPF-filter og gjennomført en motorrens.

– Ved å blåse kjemikalier i skumform inn i partikkelfilteret, presses avleiringer og annet slam ut av filteret. I tillegg renser vi motoren ved å tilsette en type oljerens. Vi lar motoren gå i 10-20 minutter før den slås av. Oljen tappes ut, oljefilteret byttes og det tilsettes ny olje, sier daglig leder Jonas Elmas på Etterstad Bilverksted.

Han forteller at motoren går jevnere og bruker mindre drivstoff etter denne behandlingen.

Kontroll av motoren med innvendig motorrens, oljeskift og rens av PDF-filter, koster fra tre til fire tusen kroner på et verksted.

– Får du motorstopp i utlandet og må få bilen på service der, kan det fort bli dyrere, og man mister verdifull ferietid, sier Terje Tjelland i Relekta.

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.