Få polerer bilen

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Polerer ikke bilen

Tre av fem dropper å polere bilen hver vår. Det kan redusere bilens levetid og andrehåndsverdi, forteller fagfolk.

Hele 60 prosent av bileiere dropper å polere bilen hver vår, viser en spørreundersøkelse utført av YouGov for Biltema.

– Bilen er ofte noe av det dyreste man eier. Da er det dumt ikke å ta ordentlig vare på den. Hvis du rengjør, polerer og vokser grundig, får du langvarig beskyttelse som gjør det enklere å vaske bilen i fremtiden, sier Dag Bergby, markedsansvarlig i Biltema.

  VIKTIG VÅRPUSS: Å polere bilen forhindrer rustangrep og får lakken til å skinne igjen. (Foto: Colourbox)


VIKTIG VÅRPUSS: Å polere bilen forhindrer rustangrep og får lakken til å skinne igjen. (Foto: Colourbox)

Biler som ikke poleres regelmessig kan tape seg i verdi raskere enn andre.

– Upolerte biler ruster fortere. Grobunnen for rust er stor, siden upolert lakk lettere tar vare på salt og asfalt-, pigg- og bremsepartikler. I tillegg blir lakken matt og mister glansen sin, noe som også bidrar til å redusere bilens verdi, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Mange automatiske bilvaskemaskiner tilbyr vaskeprogrammer med polering. Ifølge NAF er ikke dette like bra som manuell polering.

– Det er godt nok der og da, men holdbarheten er mye kortere enn en real polering for hånd, sier Engebretsen.

Poler bilen to ganger i året

Du bør polere bilen to ganger i året, og vårpoleringen er viktigst.

– Om høsten bør du polere for å motvirke at salt og skitt setter seg fast i lakken. Om våren bør du polere for å fjerne det som har satt seg fast og for å få opp glansen i lakken, sier Engebretsen.

Å polere er ikke vanskelig, men det må gjøres riktig.

– Bruk produkter som passer til lakken på akkurat din bil. Enkelte bruker oppvaskmiddel eller andre tilfeldige produkter til å vaske bilen. Det er ikke lurt. De risikerer da å lage flekker og skader på lakken, sier Dag Bergby.

Rens lakken med leire

Det viktigste er å gjøre et grundig forarbeid. Masker lister og annet som ikke skal poleres.

– Det er viktig at plast og gummi ikke får polish på seg. Det kan føre til at de får stygge grå flekker som det er vanskelig å få av. Du bør heller ikke polere i direkte sollys, sier Bergby.

Renseleire- LEIRKLUMP- Med renseleire er det enklere å dyprense og polere lakken. (Foto- Biltema)

Renseleire- LEIRKLUMP- Med renseleire er det enklere å dyprense og polere lakken. (Foto- Biltema)

En typisk feil er for dårlig vask og rengjøring før polering.

– Dersom saltet og skitten ikke blir fjernet, kan hele poleringsjobben være bortkastet. Spray på avfettingsmiddel, vent de angitte minutter og skyll av, sier Bergby.

Mange velger å bruke renseleire, eller ”clay bar”, for å dyprense og polere lakken på en enklere måte.

– Dette er i utgangspunktet en leireklump som sammen med en spesiell væske, svært effektivt dyprenser lakken til den er helt fri for gjenstridig piggstøv og asfaltrester. Billakken blir tilnærmet som ny, og du kan hoppe rett videre til å påføre voks etter leirebehandlingen, sier Bergby.

Velger du å polere på den tradisjonelle måten, skal du påføre lakkrens skånsomt med klut eller poleringsmaskin. Tørk av med en tørr mikrofiberklut og påfør deretter poleringsmiddelet med samme metode. Tørk av og påfør deretter voks. Vent litt før du tørker av med en klut.

– Jobben gjøres enklere ved å bruke en poleringsmaskin, men det gjelder å vite hva man holder på med. Les instruksjonsboken og øv deg på en annen overflate først, sier Dag Bergby i Biltema.

Slik gjør du bilen vårklar

I tillegg til å polere, er det flere ting du bør kontrollere på bilen etter en kald og våt vinter.

1. Sjekk spylevæske og vindusviskere

Med salt og skitt i veien blir vinduene fort nedgriset. Ha alltid en ekstra kanne med spylevæske i bagasjerommet. Sjekk vindusviskerne for eventuelle skader og bytt dersom det trengs. Rens også glassene på hovedlyktene og innsiden av frontruten.

2. Sjekk fukt i kupeen

Vi drar med oss mye fuktighet og snø inn i bilen i løpet av vinteren. Det kan føre til mugg- og rustdannelse inne i bilen. Kjenn med hånden under gulvmatten. Er det vått, ta ut matten og la døra stå oppe til lufting. Eventuelt kan du sette inn luftavfuktere for å trekke opp fukten.

3. Rengjør bilen innvendig

Støvsug og vask seter, bagasjerom, gulvmatter og interiør. Ved flekker i tekstiler finnes det effektiv skumrens. Bruk gjerne vinylglans på dashbord for å friske opp og få nybilfølelsen tilbake.

4. Skift til sommerhjul

Det kan være lurt å gjøre dette selv, slik at du er forberedt dersom du punkterer. Med en garasjejekk kan du enkelt skifte dekk. Pass på at håndbrekket står ordentlig på. Bruk momentnøkkel, og ikke dra til hjulmutrene for hardt. Etterstram etter tre til fem mils kjøring. Pass på at dekkene har riktig lufttrykk.

Piggdekk skal for Sør- og Midt-Norge være skiftet innen første mandag etter 2. påskedag hvis forholdene tillater det. Datoen for Nord-Norge er 1. mai.

5. Vask bilen og motoren

Vask med sjampo og svamp og skyll godt med rent vann. Tørk med en tørkeklut eller pusseskinn. Et godt råd er å bruke en smussavskiller i bøtta, noe som gjør at man ikke drar opp gammel skitt og partikler i svampen ved væting.

Bruk avfettingsmiddel på motoren og skyll lett med en hageslange eller med svak stråle på høytrykksvaskeren. Unngå å bløtgjøre elektriske komponenter.

6. Poler bilen (tradisjonell metode)

Beregn 1-2 timer. Plasser bilen i skyggen og sørg for at den er ordentlig ren før du setter i gang. Påfør lakkrens skånsomt og tørk av middelet med en poleringsklut. Bruk deretter poleringsmiddel på samme måte, og tørk av med mikrofiberklut eller maskin. Til slutt påfører du voks. Vent litt før du tørker av.

(Kilder: NAF/Biltema)

Annonse:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.