Kjøre med bobil til Kjerag

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Bobil til Kjerag

Å kjøre med bobil til Kjerag er en fin måte å få sett Ryfylkeheiene og samtidig få seg en flott, men krevende fjelltur til Kjerag og Kjeragbolten.

Bilder av turgåere som står stolt på Kjeragbolten dukker ofte opp når man skal vise fram Norsk natur. Det er en spektakulær utsikt fra Kjerag ned på Lysefjorden og for de som tør, vil man få en opplevelse for livet, hvis man trør ut på Kjeragbolten.

Kjøre med bobil til Kjerag

Kjøre med bobil til Kjerag

Reiserute med bobil til Kjerag

For å ha med bobil til Kjerag kjører man til Øygardstøl via Sirdal. Fra Vestlandet er raskeste vei opp Hunnedalen, mens østenfra kommer man fra Setesdal. Veien fra Setesdal over Suleskard er svært smal, så det kan være lurt å kjøre rundt, hvis man har en stor bobil.

Turen over fjellet fra Sirdal til Øygardstøl er flott og det anbefales å ta god tid. Veien er ganske smal på enkelte strekninger, så kjør forsiktig og vis hensyn til andre bilister. Det koster 150 kr å parkere bobil på parkeringsplassen til Øygardstøl/Kjerag Cafe & Restaurant.

Krevende tur

Turen opp til Kjerag er krevende og det er derfor fint å ha med bobil som står parkert på Øygardstøl slik at man har mulighet til å hvile etter fullført tur. Mange kombinerer denne turen med tur opp til Prekestolen (link til Prekestol artikkel) som ligger på andre siden av Lysefjorden, men da kan det være lurt å legge inn en hviledag, slik at man har kreftene man trenger til å fullføre turen til Kjerag, som er langt mer krevende enn turen opp til Prekestolen.

Det tar ca. 6 timer å gå tur-retur fra Øygardstøl til Kjerag og med pauser er dette uten tvil en dagstur. Turen til fots bør kun gjennomføres mellom juni til september, fordi det kan være farlig å gå når det ligger snø. Skal man dra tidlig eller sent i sesongen så sjekk med Den Norske Turistforening (www.dnt.no) om snøforholdene gjør det mulig å legge ut på tur på egenhånd. Vil man dra utenom sesongen kan man gjøre det med guide. Den Norske Turistforening har merket løypen opp til Kjerag, men den er bratt, glatt og til tider ulendt, så det er veldig viktig å ha på seg skikkelig fottøy. Et godt tips når man kommer til varden ca. 300 meter før Kjeragbolten er å ta avstikkeren bort til Nesatind, fordi utsikten derifra er vel så bra som fra Kjeragbolten og det er dessuten der BASE hoppere kaster seg ut i fra.

Husk fjellvettreglene

Ha alltid fjellvettreglene i tankene, fordi forholdene på Vestlandet kan hurtig forandre seg. Det har vært flere redningsaksjoner i fjellheimen fordi folk prøver seg på krevende turer uten skikkelig utstyr og da går det deretter. Ta med tursekk med varme, vind- og vanntette klær, rikelig med drikke og en god niste slik at man har energien man trenger til hele turen. Det er også viktig å sjekke værmelding, slik at man unngår overraskelser fra moder natur. Det er ingen muligheter til å kjøpe mat eller drikke hverken på stien opp eller oppe ved Kjeragbolten, så man må selv ha med seg det en trenger på turen. Det er heller ingen toaletter langs stien, så det er lurt å bruke fasilitetene til Kjerag Cafe & Restaurant før man begynner å gå.

Inne på Kjerag Cafe & Restaurant finner man kiosk og spisesal, slik at man kan kjøpe litt snacks til turen og ta et måltid der, mens man nyter den flotte utsikten etter fullført tur. Personalet er dessuten en god kilde til informasjon om turen, så det kan vært lurt å slå av en prat med dem for å høre om forholdene i løypen.

Utsikten fra Kjerag er fantastisk og er man heldig vil man møte basehoppere som kaster seg ut fra Kjerag, for å dale 1000 meter ned til fjorden. Dette er ikke en tur for alle, fordi den er såpass krevende, men de som gjennomfører den vil ha minner for livet.

Fakta:

Estimert tid å gå: Ca. 6 timer

Distanse: Ca. 12 km

Nivå: Krevende.

Sesong: Juni – september

Annonse:

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.