Fyll opp før vinterferien

Fyll opp før vinterferien!

Mange skal pakke bilen og gjøre seg klare for å reise bort i vinterferien. Enkle tips gjør bilturen både trygg og trivelig. Oppskriften er: Fyll opp!

Bilturen til feriemålet kan skape en god eller dårlig start på årets vinterferie. Hyggen i bilen henger gjerne sammen med både sjåfør og passasjerer, mens sikkerheten er det sjåføren som må sørge for.

Annonse:Fyll opp!

Før du skal på lengre kjøreturer, bør du sjekke at det er nok bensin, luft, olje, kjølevæske og spylervæske. Dette er enkle sjekkpunkter som kan hindre at turen blir både lengre og mer masete enn du ønsker deg.

Dekk som utsettes for mange kuldegrader, kan få lavere lufttrykk. Fullastet bil gjør ikke saken bedre.

– Feil lufttrykk gir dårligere veigrep og høyere forbruk av drivstoff. Når bilen er tungt lastet for ferie, er det spesielt viktig å ha nok luft i dekkene. Lufttrykket synker med tiden og bør sjekkes jevnlig, sier kommunikasjonssjef for bank og forsikring, Kristin Nøkleby Holth i Storebrand.

Norsk vinterføre kan være uforutsigbart, og du vet aldri når du blir stående fast på grunn av vær eller føre, som for eksempel på fjellovergangene.

– Hvis du blir stående fast i vinterkulda, er det smart å ha full bensintank slik at bilen kan holdes varm lenge. Har du i tillegg godt med klær og litt på bite i, virker ikke ventetiden så lang, sier Nøkleby Holth i Storebrand.

Enkle forglemmelser kan sette en stopper for en trygg og trivelig tur. Dersom du glemmer å fylle opp vindusspylervæske, kan du få problemer på grisete vinterføre.

Men hvor er tauekroken …?

Festet for tauing er godt skjult på de fleste nye biler. Om bilen står fast i veibanen, haster det ofte å få den ut av veien. Da er det bra om du vet hvordan bilen din skal taues og ikke minst at du har funnet frem tauekroken på forhånd.

– Tauekroken ligger ofte sammen med reservehjulet i bagasjerommet. Hvis du har pakket bagasjerommet fullt til vinterferien og så blir stående fast, mister du mye tid om du må pakke ut all bagasjen for å få tak i den. Det er lurt å legge den i hanskerommet. Oppbevar den for all del ikke løst i bilen! Den er tung og kan, i likhet med andre løse gjenstander, forårsake skader ved kollisjon eller bråbrems, sier Nøkleby Holth i Storebrand.

Mange biler har et krokfeste i form av et hull gjemt under et lite lokk i støtfangerne foran og bak på bilen. Det kan være nødvendig med en smal gjenstand for å lirke lokket opp.

Fyll opp før vinterferien

Fyll opp før vinterferien

Tom mage og trøtt hode?

Det er ikke bare bilen som trenger å bli fylt opp. Tomme mager kan legge en demper på hyggen i bilen, men også sikkerheten.

– Mange av oss blir mer utålmodige og lettere hissige når det er lenge siden vi har spist og drukket. Det kan være lurt å ta med mat og drikke hjemmefra når du skal på langtur. Står du fast i bilkø, kan det ta lang tid før du får kjøpt mat langs veien, sier Nøkleby Holth i Storebrand.

Et viktig råd til slutt: Stopp og ta pauser når du blir trøtt. Ta gjerne en høneblund. Det hjelper deg å opprettholde konsentrasjonen og det øker sikkerheten på veien. 

Annonse:Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.